2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Székesfehérvár

Érzékenyen az érzékenyítő programról

Érzékeny kérdést feszegettek a felnőttek a székesfehérvári napközis táborban részt vevő gyerekek számára. A város Érzékenyítő programja volt a téma, azaz, hogy miként kell viselkedniük az ép gyerekeknek sérült társaikkal szemben. Erről Molnár Tamás önkormányzati képviselő tájékoztatta a sajtó munkatársait. Lengyel Zsófi látássérült paratriatlonista, többszörös magyar bajnok pedig a kicsik számára tartott előadást.

Szabó Zsófi látássérült paratriatlonista szavaira figyeltek a résztvevő gyerekek, aktívan kérdeztek Fotó: seso

– Egy éve indult a székesfehérvári Érzékenyítő program, az elmúlt évben 392 gyereket értünk el, hét iskola első osztályos tanulóinak tartottunk előadást és játékos foglalkozásokat. A következő tanévben is szeretnénk, ha az iskolák olyan aktivitást mutatnának, mint most. Szeptembertől a másodikos diákokkal is megismertetjük az esélyteremtés lehetőségeit. Száz százalékig önkormányzati szervezésű és támogatású a program, de továbbra is a civil szervezetekkel együttműködve tesszük a dolgunkat – mondta Molnár Tamás.


Mennyire érzékenyek a gyerekek az érzékenyítő programra? Látják-e már annak hatását, hogy másképp viselkednek sérült társaikkal?

– Ennek hozadéka csak néhány év múlva lesz nyomon követhető, amikor a gyerekek felnőtté válnak. Az előadásokon nagyon aktívak, emocionálisak, utána Zsófival is sokkal közvetlenebbül kommunikáltak. Azt gondoljuk, hogy a programmal találkozni kell minden székesfehérvári kisdiáknak. Életfogytig tartó viselkedésmintát szeretnénk bemutatni nekik, hogy sokkal toleránsabbak legyenek sérült társaikkal, mint néhány évtizede.


Lengyel Zsófi a SZÉP-program elindítója. Közvetlen módon beszélgetett a gyerekekkel, nem előadást tartott, hanem közös programot játékokkal, kérdésekkel, válaszokkal.

– Elégedetten beszélhetek az első évről. Az iskolák, a pedagógusok, a gyerekek nyitottak voltak. Igyekszem játékosan, fiatalosan, az ő nyelvükön elmondani, hogy mit jelent az érzékenyítés, a másokra való odafigyelés, mit jelent a fogyatékosság, miként lehet fogyatékosan élni. Igyekszem minél több játékot belevinni a találkozásainkba.

A gyerekek, főleg a kicsik őszintesége sokszor fájdalmas lehet. Könnyen kicsúszik a szájukon, hogy te vak, te béna, te buta vagy. – Többször találkoztam ilyen esetekkel, és elgondolkoztam, van-e jogom kijavítani őket? De hát ezért vagyok itt, hogy megtegyem. Játékosan elmondtam, nem a nyomorék, vak szavakat használjuk, hanem azt, hogy mozgássérült vagy gyengénlátó. Értő fülekre találtam.

Kapcsolódó Cikkek