EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Külföld

Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország levonja a következtetést

Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország tudomásul veszi és levonja a következtetést – reagált Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek este arra, hogy Brüsszel továbbra sem döntött a Diciotti hajón tartózkodó migránsok áthelyezéséről.

Giuseppe Conte közösségi oldalán azt írta, Európa jelét sem adta a szolidaritásnak és a felelősségnek, amelyeket folyamatosan az EU alapértékeiként hirdet.


Az olasz miniszterelnök szerint az Európai Bizottság pénteki informális találkozója nem tartotta magát az Európai Tanács június végi döntéseihez: “néhány ország egyenesen visszalépést javasolt egyfajta “maszkírozott” dublinizabályozást sugallva , kizárólag a menedékjogra jogosultak szétosztásával, akik köztudottan a tengeren érkező migránsok minimális arányát képzik”.

Conte kijelentette, Olaszország ismételten szembesült azzal, milyen álszent magatartás jellemzi az EU-t, mivel nincsen összhang bejelentések és az azokat követő tények között.


“Ha ezek a tények, Olaszország levonja a következtetést és mostantól kezdve vállalja az összhang hiányának a megszüntetését következetes és határozott fellépéssel minden olyan kérdésben, amellyel Európában szembesülnie kell”- írta Giuseppe Conte.

Az olasz belügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy a brüsszeli találkozó eredménytelenül zárult, ami “újabb bizonyítéka, hogy Európa nem létezik. (.) Mivel Olaszország az utóbbi években 700 ezer külföldi állampolgárt fogadott be, a belügyminisztérium állásfoglalása nem változik, a Dicottiról nem száll le senki, ebben a kormány egységes”.

Luigi Di Maio olasz kormányfő.-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter azonban jogi kötelességnek nevezte a befizetések teljesítését.

A Diciotti hajón a migránsok egy része éhségsztrájkba kezdett Matteo Salvini belügyminiszter erre úgy reagált, hogy hogy 5 millió olasz él mélyszegénységben. “Számomra elsők az olaszok” – írta Salvini közösségi oldalán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant hétfőn Észak-Írországban, az Írországgal közös határ közelében, a hatóságok tájékoztatása szerint az akció célpontjai azok a rendőrök voltak, akiket előzőleg egy csalinak szánt hamis riasztás miatt küldtek a közelbe, és szerencsések voltak, hogy nem vesztették életüket.

  • Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el a műtétsorozatot levezető magyar orvosok vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.