2018. november 14., szerda
Aliz

Belföld

Éva tényleg a tűzzel játszik

Hazánk egyik legnépszerűbb ünnepének legkedveltebb momentuma az augusztus 20-i tűzijáték. A produkció vezető pirotechnikusa idén Leskovics Éva, aki már negyedik éve dolgozik az eseményen, egyedüli nőként. 

– Férfias szakma a pirotechnika?


– Sokkal több női pirotechnikus van, mint gondolnák, de a többség férfi. Ez néha nem könnyű, főleg amikor egy húszfős csapatban én vagyok az egyetlen lány. Meg kell küzdeni a pozícióért, le kell tenni valamit az asztalra, de ha sikerül, és nem félsz ugyanazt megtenni, amit egy férfi, akkor elfogadnak. Legközelebb pedig kiveszik a kezedből a dobozt, nem hagyják, hogy cipekedj.

 

– Miért választotta ezt a könyvelés helyett?


– Nálunk ez hagyomány. Az első magáncélú tűzijátékot a nagybátyám csinálta 1992-ben, Gyulán. Az ő cégével dolgozom az augusztus huszadikai produkción, de a szüleim, húgaim, unokatestvéreim és kis túlzással az egész baráti köröm ezzel foglalkozik. Hatéves voltam, amikor az első tűzijátékot láttam, amelyet a  kertünkben a meggyfa alatt készített elő apukám és a nagybátyám. Szereztem azért egy közgazdászdiplomát, de bennem már ott eldőlt minden. Onnantól én voltam ez egyetlen, aki nem a tizennyolcadik, hanem a huszadik születésnapját várta, mert az érettségin túl ez volt a másik feltétel, hogy pirotechnikusi papírt szerezhessek. Azóta is apukám az etalon. Tőle tanultam: szakmánk legfontosabb eleme nem a látvány, hanem a biztonság.

– Sokszor kritizálják a tűzijáték költségeit.

– Jót szoktam kacagni, amikor azt mondják, hogy huszonöt perc alatt eldurrogtattunk ennyi és annyi milliót. Körülbelül hatvan ember másfél-két havi munkájáról beszélünk, a műszaki háttérről, profi német gépekről, alapanyagokról. Olyan géppel dolgozunk, amellyel egy helyről lehet irányítani az összes helyszínt, és szél vagy vihar esetén egy gombnyomással le lehet állítani. Ez fontos, hiszen az emberek azt hiszik, hogy amíg megy a tűzijáték, addig nincs probléma, ennek pedig nagyobb vihar esetén tragikus kimenetele is lehet.

– Akkor a tűztől nem is kell tartani?

– Nem árt, ha az ember tart a tűztől, tudni kell a helyén kezelni. De a szakmában nem árt, ha nem fél tőle túlságosan az ember, ahogy az sem árt, ha nincs tériszonya, mondjuk a lánchídi helyszín telepítésénél, ahol fel kell mászni a pilonra. Én nagyon szívesen mászom, sőt az előkészítés a legjobb része a munkámnak

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy kutatás szerint a cukorbetegek fele méri naponta vércukorszintjét

    Egy kutatás szerint a cukorbetegek fele méri naponta vércukorszintjét

    A cukorbetegek kétharmada gondolja úgy, hogy egészségesebben étkezik, mióta kiderült betegsége, az orvos javasolta szénhidrát-diétát azonban csak a betegek fele tartja, és ugyancsak a betegek fele méri naponta vércukorszintjét – derült ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.

  • Nőttek a befizetések az önkéntes pénztárakban

    Nőttek a befizetések az önkéntes pénztárakban

    A tagok bizalma továbbra is töretlen az önkéntes pénztárakban, amit mutat, hogy a harmadik negyedévben is nőttek a befizetések az előző év azonos időszakához képest – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.