EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Életmód

Fájdalmas tabu: aranyér

Megerőltetés, rostszegény táplálkozás, várandósság, de akár az idő múlása is hozzájárulhat az aranyerességhez, amely a fejlett országokban a lakosság majdnem 40 százalékát érinti. Sokan nem veszik elég komolyan, pedig a vérzés előhírnöke lehet a vastagbél daganatos megbetegedéseinek, ami Magyarországon a tüdőrák után a második legtöbb ember halálát okozza.

A betegség elhanyagolásával egyre súlyosabb stádiumok jelentkeznek – Profimedia, BSIP

A helyes életmód kialakításával az esetek nagy részében megelőzhető vagy nagyon sokáig kitolható az aranyérbetegség kialakulása. Ennek azonban feltétele a rostban gazdag táplálkozás, a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, a rendszeres mozgás és az elhízás elkerülése. Szükség lehet bizonyos rossz szokások elhagyására: például sokan újságot olvasnak székelés közben, ez azonban idővel aranyér kialakulásához vezet. Dr. Bertha László, az MDC Clinic Egészségügyi és Diagnosztikai Központ proktológus-sebész adjunktusa szerint 40 éves kor körül a kiegyensúlyozott életmód mellett is megjelenhet a probléma.
– A betegek panaszai közül a leggyakoribb a székelés után jelentkező friss, piros vérzés, amit a székleten vagy a WC-papíron észlelnek. A betegség elhanyagolásával az aranyeresség egyre súlyosabb stádiumai jelentkeznek, a vérzés intenzitása erősebbé és gyakoribbá válik. Ez néha olyan mennyiséget jelenthet, hogy vérátömlesztésre is szükség lehet – tette hozzá dr. Bertha László. Az aranyeresség kezdeti stádiumaiban nagyon jól kezelhető, a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Ha azonban elhanyagoljuk, a IV. fokú állapotban már nagyon nehéz jó eredményt elérni. Az alkalmazható kezelést az aranyeresség stádiuma határozza meg: enyhébb esetben diéta, életmódbeli változás, kúpos vagy kenőcsös konzervatív kezelés mellett teljes gyógyulás érhető el. II. és III. fokú aranyeresség esetén már ambulánsan elvégezhető, fájdalommentes kezelésre van szükség. Ilyen például a gumigyűrűzéses módszer, amikor egy speciális műszerrel a megnyúlt aranyerek tövére gumigyűrűt helyeznek fel, amelyek lelökődése után a betegek teljesen panaszmentessé válnak. Súlyosabb esetekben viszont már csak műtéttel lehet eredményesen gyógyítani. Sajnos nagyon sok beteg későn jelentkezik az orvosnál, pedig az aranyeresség leggyakoribb tünete, a vérzés hátterében az esetek egy részében polip vagy rosszindulatú daganat áll, amelyek felfedezése csak proktológiai tükrözés során lehetséges. A végbéltükrözés megfelelő empátiával és gyakorlattal végezve minimális kellemetlenségen kívül semmilyen fájdalommal nem jár, elvégzése viszont életmentő lehet – mondta a szakember.


Kapcsolódó Cikkek