2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Fehérvár: a művészet városa

A próbalépések megtétele után augusztus elsejétől hivatalosan is létezik a Székesfehérvári Balett Színház. Erről beszélgettünk Egerházi Attila igazgatóval és Cser-Palkovics Andrással, Székesfehérvár polgármesterével.

Blablabla… És ez nem duma, hanem a Székesfehérvári Balett Színház műsorának a címe, amelyet már meg kellett ismételni a megyeszékhelyen Fotó: Balett Színház

A díszlet puritán, a mozdulat parádés. Bár a táncosokon nincs a legendás kis balettcipő, mégis lenyűgöző, amit az új fehérvári intézmény táncosaitól láthatunk Fotó: Balett Színház

A kezdőlépések megvoltak, mégpedig botlások nélkül, sőt, igen határozott sikerrel. A folyatás a Diótörőt, a Circus Maximust, a Bolerót ígéri, ezek után alighanem az újabb szezon végén a társulat már ismert lehet Fotó: Balett Színház

Egerházi Attila igazgató láthatóan szereti, amit csinál és a múltjából tudható, érti is a dolgát. Azzal kezdtük a beszélgetésünket, hogy nem tartott-e attól, hogy túl nagy ugrás lesz az ismeretlenbe a székesfehérvári balettszínház megvalósítása. Mert kell fenntartó, hely a próbákra, az előadásokra, a táncművészekről, koreográfusokról, a jó sok pénzről nem is beszélve…


– Jó hasonlat az ugrás, nemrég éppen arról beszélgettem valakivel, hogy hét év után jöttem haza Csehországból, ahol egy tagozatot, egy 65 éves múlttal rendelkező balett-társulatot vezettem. Megérkeztem a bizonytalanba, de akkor nem gondolkoztam azon, hogy a váltásnak van vagy nincs értelme, hiszen úgy véltem, ezt soha nem fogom megtudni, ha nem próbálom meg. Lettek volna lehetőségeim külföldi munkákra, de mint a légtornász, elengedtem a trapézt, bár még nem jött a másik és védőháló sem volt alattam. De a balett szeretete vezérelt, és ez a kulcsszó, a szeretet. Mert ha valamit szeretünk, azért sok mindenre hajlandóak vagyunk. A másik kulcsszó a bizalom. Ez akkor alapozódott meg, amikor leültem a polgármester úrral és az alpolgármester asszonnyal tárgyalni. Biztosan nem tudhattam semmit, de éreztem a szándékot, és éreztem, érdemes lesz ezért itt dolgozni. Tény, kiváltságos dolog, hogy egy város megengedheti magának, hogy balettszínháza legyen, és ez nagy formátumú gondolkodást is takar. Kulturális intézményt létrehozni hosszú távon jó dolog. Ezt igazolja a győri, a pécsi és szegedi kortárs balett létezése, ők is keresték hajdan a helyüket. De megtalálták és azóta városuk logói lettek. Bízom benne, ha eltelik itt is 10-15 év, és Székesfehérvár neve szóba kerül, többen mondják majd, ja igen, itt működik a Székesfehérvári Balett Színház – jelentette ki az igazgató.

Grandiózus terveik vannak, a nagy balettól az egy felvonásos előadásokig. Egy dolog különösen szimpatikus volt: a beavató, a ráhangoló színház terve, a gyerekektől a felnőttekig.


– Ez a legfontosabb! Ahogy Ady Endre mondta, mindenkinek meg kell mutatni magát, hogy „látva lássák”, egy művésznek ez az éltető ereje. És nemcsak a színpadon, hanem azon túl is. Egyre jobban izgat engem és a táncosokat is, hogy lejőve a színpadról, valami mást hozzunk létre. Kell a kukkoló színház, amikor az érdeklődők beleshetnek a próba folyamatába, és így ismerhetik meg a műfajt, ami még nem is létezik a városban. A mi házunknak az alapjainál járunk. Ennek egyik eleme a közönségbázis, kell hogy tudjanak rólunk, megismerjenek bennünket – magyarázta Egerházi Attila.

Cser-Palkovics András polgármesternek felvetettem annak lehetőségét, hogy Székesfehérvár a sport városa mellett a művészet városa is lehet.

– Remélem, hogy elmondhatjuk ezt, és nem csupán a polgármesteri elfogultságom mondatja. A művészet terén is egyre több jó műhely, jó közösség, jó csapat van. Van dolgunk bőven, hiszen intézményt csak az önkormányzat alapíthat, az alapköltségvetést nekünk kell biztosítani. De a jó működéshez kell a szakértelem, az elkötelezettség, az alázat. Kellenek művészek, akik hisznek a városban, a város kulturális életében. Nagy örömmel látom, hogy a múzeum mellett sikerült elindítani Moskovszky Éva néninek köszönhetően a Játékmúzeumot, de a szimfonikus zenekart is önálló intézménnyé tudtuk tenni. És most itt van a balettszínház, ami hivatalosan is működik már…!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.