EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Debrecen

Felújítják a kifutópályát

Eredményes közbeszerzés után következik a tervezés: a repülőtér kifutópályájának megújítása. A tenderben védelmi kerítés építése is szerepel. A debreceni Globálterv Mérnökiroda Kft. lett a nyertes, összesen 46 millió forintért végzik a munkát.

A cégnek többek között egy 8,2 kilométer hosszú speciális, úgynevezett SRA védelmi kerítést, valamint megközelítőleg 8,2 kilométer hosszú ellenőrző utat kell megterveznie. Az SRA a Security Restricted Area rövidítése. Sok repülőtéren a külső kerítéssel védett területen belül van egy szűkebb biztonsági terület, amely kiemelten védett, s hasonló áteresztőpontokon lehet oda bejutni, mint amilyeneken az utasok is átmennek a beszállás előtt. A Globáltervnek emellett meg kell terveznie a repülőgépek által használt betonfelületek korszerűsítését. A futópálya, a gurulóút, valamint az úgynevezett forgalmi előtér összességében közel 204 ezer négyzetméter betonfelület a debreceni repülőtéren. A teljes beruházás – a kivitelezéssel együtt – 1,6 milliárd forintba kerül, amelyből 1,2 milliárd forintot a Modern Városok Program részeként az állam, 400 millió forintot önrészként pedig az önkormányzat fizet. A repülőtér fejlesztése része az Új Főnix Tervnek is.


A repülőtér fejlesztése része az Új Főnix Tervnek is
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.