2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Nagykanizsa

Felvillanyoz ötszáz családot

Mintegy ötszáz család éves villamosenergia-igényét fedezi az a két naperőműpark, amely Nagykanizsa határában épült fel. A négyszázmillió forintos beruházás során két családi vállalkozás négyezer panelt telepített a használaton kívüli területre. A megtermelt áramot az E.ON-nak értékesítik.

Az átadáson Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagykanizsa országgyűlési képviselője azt mondta, Magyarország az eredetileg kitűzött 2020 helyett már 1016-ra teljesítette az Európai Unió által a megújuló energia felhasználására meghatározott 13 százalékos célt, sőt a maga 14,2 százalékával túl is szárnyalta. A környezetbarát zöldenergia részarányát a kormányzat tovább akarja növelni, ezért ebben az uniós pénzügyi ciklusban a 2007–2013 közöttinek a duplájára, mintegy 760 milliárd forintra növelte a megújuló energia használatát ösztönző forrásokat.


Rétházi Csaba és ifj. Rétházi Csaba (a kép két szélén) mutatja be az erőmű működését Dénes Sándornak és Cseresnyés Péternek (Fotó: Gergely Szilárd)

– Magyarországon a következő időszakban az innováció az egyik kitörési lehetőség – fogalmazott a miniszterhelyettes. – A zöldenergia használatát nemcsak a célszámok elérése érdekében támogatja a kormány, hanem azért is, mert a környezetvédelem és a növekvő energiaigény tekintetében is minél több ehhez hasonló energiaparkra van szükség. Olyan energiabázisokra, amelyek az energiaigényeket fenntartható módon tudják kielégíteni.

A Kanizsa határában lévő két naperőművet két – apa és fia által vezetett – családi vállalkozás építette, saját erőből és hitelből. A Solaria Kft. és az Agro Boy Kft. által létrehozott, háromhektáros területre telepített erőművek egyenként évente 500 kilowatt villamos energiát termelnek, amelyet a cégek az E.ON-nak értékesítenek. Mint Rétházi Csaba, az Agro Boy igazgatója hangsúlyozta, fontosnak tartják az innovációt, a folyamatos előrelépést, mezőgazdasági vállalkozásként ezért is vágtak bele ebbe a fejlesztésbe.


Az önkormányzat azzal is támogatta a beruházást, hogy rendezésiterv-módosítással átminősítette a területet. Dénes Sándor polgármester úgy fogalmazott, mindig is zöldenergiapárti volt, például azért, mert a nap még ötmilliárd évig képes ellátni a földet ilyen módon. Nagykanizsa egyébként élenjár a megújuló energia használatában, hiszen számos közintézményre – például iskolára, hivatalra és kórházra – telepítettek az elmúlt időszakban napelemeket, aminek köszönhetően jelentős, helyenként akár 40 százalékos költségmegtakarítást értek el.

Kapcsolódó Cikkek