2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Pécs

Folyamatosan fejlesztik a pécsi életmentő applikációt

Németországban is segített már az az életmentő applikáció, amelyet Pécsett fejlesztettek. Segítségével egy gombnyomással lehet vészjelzést leadni, akár az ismerősünknek, de Pécs belterületén a rendőrség is kivonulhat.
A beszámolók alapján évi több mint ezer riasztást adnak le egy gomb megnyomásával. Most azonban a pécsi cég továbbfejlesztette az alkalmazást, amivel az a céljuk, hogy országos szinten is lehessen tűzoltókat, mentőket és rendőröket riasztani egy gombnyomással.

Évente több mint ezer riasztást indítanak, amik közül a pécsiek a közterület-felügyelethez futnak be és ők ellenőrzik a bajbajutottat

A Kezedben a biztonságod elnevezésű applikációt négy éve kezdte fejleszteni egy pécsi cég. Azóta már Németországban, Kölnben is segített egy bajbajutotton, aki éjjel egyedül indult haza – meséli Rózsavölgyi Péter, az alkalmazás fejlesztője.
– A társaság hölgytagja egyedül indult haza, de pár utcasarokkal később megállították bevándorló külsejű férfiak, és szóban elkezdték őt molesztálni. Szerencsére nem került sor tettlegességre, de a lány, akinek a telefonján ott volt az applikáció, el tudta indítani a riasztást, amelyet a barátai kaptak meg, akik a segítségére siettek – mondja Rózsavölgyi Péter, az applikáció fejlesztője, az NRG Online Média ügyvezetője.
De nem ez volt az első eset, évente több mint ezer riasztást indítanak. A vészjelzést az kapja, aki be van állítva fogadó félnek. De Pécs belterületén a rendőrség és a közteresek is kivonulhatnak egy-egy esethez.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a pécsiek olyan innovációval álltak elő, amely a jövőben több területen segíthetne.
– Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen önmagában az a tény, hogy ezt az applikációt 40 ezren töltötték le a telefonjukra, azt jelzi, hogy egy olyan szolgáltatást tudtunk nyújtani, amelynek nagyon nagy az elfogadottsága – mondta Páva Zsolt.
A pécsi cég távolabbi tervei között szerepel, hogy elérjék, a riasztás a 112-es központba is befuthasson, így a rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók is ki tudjanak vonulni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.