EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Pécs

Folyamatosan fejlesztik a pécsi életmentő applikációt

Németországban is segített már az az életmentő applikáció, amelyet Pécsett fejlesztettek. Segítségével egy gombnyomással lehet vészjelzést leadni, akár az ismerősünknek, de Pécs belterületén a rendőrség is kivonulhat.
A beszámolók alapján évi több mint ezer riasztást adnak le egy gomb megnyomásával. Most azonban a pécsi cég továbbfejlesztette az alkalmazást, amivel az a céljuk, hogy országos szinten is lehessen tűzoltókat, mentőket és rendőröket riasztani egy gombnyomással.

Évente több mint ezer riasztást indítanak, amik közül a pécsiek a közterület-felügyelethez futnak be és ők ellenőrzik a bajbajutottat

A Kezedben a biztonságod elnevezésű applikációt négy éve kezdte fejleszteni egy pécsi cég. Azóta már Németországban, Kölnben is segített egy bajbajutotton, aki éjjel egyedül indult haza – meséli Rózsavölgyi Péter, az alkalmazás fejlesztője.
– A társaság hölgytagja egyedül indult haza, de pár utcasarokkal később megállították bevándorló külsejű férfiak, és szóban elkezdték őt molesztálni. Szerencsére nem került sor tettlegességre, de a lány, akinek a telefonján ott volt az applikáció, el tudta indítani a riasztást, amelyet a barátai kaptak meg, akik a segítségére siettek – mondja Rózsavölgyi Péter, az applikáció fejlesztője, az NRG Online Média ügyvezetője.
De nem ez volt az első eset, évente több mint ezer riasztást indítanak. A vészjelzést az kapja, aki be van állítva fogadó félnek. De Pécs belterületén a rendőrség és a közteresek is kivonulhatnak egy-egy esethez.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a pécsiek olyan innovációval álltak elő, amely a jövőben több területen segíthetne.
– Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen önmagában az a tény, hogy ezt az applikációt 40 ezren töltötték le a telefonjukra, azt jelzi, hogy egy olyan szolgáltatást tudtunk nyújtani, amelynek nagyon nagy az elfogadottsága – mondta Páva Zsolt.
A pécsi cég távolabbi tervei között szerepel, hogy elérjék, a riasztás a 112-es központba is befuthasson, így a rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók is ki tudjanak vonulni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.