2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Franciaországban 16 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma

Franciaországban 16 százalékkal nőtt az első félévben a menedékkérők száma az előző évhez képest. A jelentős emelkedést a szomszédos országokban elutasított, elsősorban afgán állampolgárságú menedékkérők és a vízumliberalizáció miatt Albániából és Grúziából nagy számban érkezők okozzák – derül ki a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) adataiból, amelyeket csütörtökön ismertetett a Le Figaro.

A francia lap szerint január 1. óta 67 306 menedékkérelmet nyújtottak be a francia prefektúrákon, ami 16 százalékkal több, mint 2017 első félévében.


“Ez erős növekedés, de az előző évekhez hasonló” – mondta Pascal Brice, az OFPRA vezetője a lapnak. 2017-ben 17,5 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma 2016-hoz képest, tavaly először valamivel több mint 100 ezer kérelem érkezett, amelynek eredményeként végül 43 ezer ember kapta meg a menekültstátuszt.

A hivatalvezető szerint az idei növekedés először is a prefektúrákon a kérelmek eljárási idejének felgyorsításával magyarázható. Az augusztus 1-én elfogadott új menekültügyi törvény hat hónapra korlátozza a korábban közel másfél évig tartó eljárást, amelynek felgyorsítása már idén megkezdődött.


A legtöbb menedékkérelmet, 6100-at, afgán állampolgárok nyújtottak be, 71 százalékkal többen, mint tavaly, s jelentős részük Németországból érkezett, ahol elutasították a kérelmét.

Második helyen a tavalyi listavezető albánok állnak 3800 kérelemmel, az ő számuk 43 százalékkal csökkent, miután Párizs és Tirana kétoldalú megállapodást kötött az albán bűnszövetkezetek felszámolására.

Harmadik helyre Grúzia került 3300 kérelemmel, jóllehet a kaukázusi országból érkezőknek szinte semmi esélyük nincsen védelmet kapni Franciaországban.

Gérard Collomb belügyminiszter az ellenzékhez hasonlóan aggodalmának adott hangot a közelmúltban a grúz menedékkérelmek “robbanása” miatt. A grúz állampolgárok 2017 március óta az albánokhoz hasonlóan vízum nélkül utazhatnak be Franciaországba, s azóta a balkáni és a kaukázusi menedékkérelmek száma megugrott, megelőzve az afrikaiakat. A fekete kontinensről Elefántcsont-partról és Guineából 2800-an, Szudánból pedig 2600 érkeztek eddig idén. Szíria a kilencedik helyre szorult vissza 2 ezer kérelemmel, de ez utóbbiak nem illegális bevándorlókként érkeztek, hanem az OFPRA munkatársai közvetlenül jordániai, libanoni és törökországi menekülttáborokból hozták el őket, ahol menekültként azonosították őket.

Francois-Noel Buffet jobboldali szenátor szerint az új bevándorlási törvény hiába ad majd lehetőséget arra, hogy egy elutasított menedékkérőt a jelenlegi 45 helyett 90 napig tartsanak fogva a hatóságok a kitoloncolás végrehajtására, miután “nem az időn múlik a kitoloncolás megvalósíthatatlansága, hanem azon, hogy a kutasított származási országa nem reagál a konzuli kérelemre”. A lap szerint Kína, Mali és az észak-afrikai arab országok senkit nem fogadnak vissza, s Szenegál és Afganisztán is általában ódzkodik az együttműködéstől a francia hatóságokkal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.