2018. december 18., kedd
Auguszta

Belföld

Fröccskészítés szörppel

A bor és a szóda kapcsolata évszázados múltra tekint vissza, a fröccsözés már dédapáink és dédanyáink számára is természetes felfrissülést jelentett nyáron. Szinte minden közép-európai országban van hagyománya ennek a keverésnek, de csak a magyarok tudnak annyiféle elnevezést a fröccsre, melyet talán még megjegyezni is nehéz.

A jó fröccs elkészítéséhez érdemes enyhén zamatos, jó minőségű, nem túl savas bort választani. Számtalan keverési arány létezik, de a klasszikusok között továbbra is ott van a kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda), a nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda), a hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szóda), a házmester (3 dl bor + 2 dl szóda) és a viceházmester (2 dl bor + 3 dl szóda). Napjainkban egyre divatosabbak a szörp vagy gyümölcs hozzáadásával készülő fröccsök is. A SodaStream összegyűjtött három közkedvelt receptet.


Bodzafröccs

A bodza meglehetősen hatékony gyógynövény, magas vitamintartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas betegségek megelőzésére. A szénsavas vizet eleve selymes, kellemes ízzel ruházza fel. Száraz fehérborral keverve pedig enyhén édeskés, szörpös ital lesz a végeredmény, melyben felerősödik a bor gyümölcsös karaktere. Természetesen ízvilágát nagyban meghatározza a keverési arány, melyet célszerű ízlésünknek megfelelően meghatározni.


Rozé málnafröccs

A málna sok más piros színű gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. Édesen savanykás íze miatt kiváló társa lehet egy félédes, könnyed rozé cuvée-nek, mely gyümölcsös és fűszeres ízével hívja fel magára a figyelmet. A rozé málnafröccs elkészítéséhez először tegyünk néhány szem málnát a poharunkba, majd a tetszés szerint meghatározott keverési arányban adjuk hozzá a bort és a szódát. A végeredményt érdemes feltuningolni jéggel és mentalevéllel.

Almafröccs

Az almafröccs alapvetően azoknak ajánlott, akik szeretnének alkoholmentes frissítőt fogyasztani, de közben nem mondanának le a szóda élvezetéről sem. Az almafröccsöt célszerű 100 százalékos almaléből vagy almasűrítményből elkészíteni, mert így nemcsak ízletes, hanem egészséges frissítő kerülhet az asztalra.

Kapcsolódó Cikkek