EUR: 327,54 Ft
CHF: 301,72 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Zalaegerszeg

Furcsa madár a Gébárti-tavon

Kacsákkal és hattyúkkal bandázik, vicces, hosszú lábain egészen közel férkőzik a fürdőzőkhöz, de egy idő után a nádasba menekül – meséli olvasónk, akitől a kenyeret is elfogadta a fura szárnyas lény. Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei elnöke elmondta, hogy egy vízityúk fészkelt a tóhoz. A madár országszerte elterjedt, gyakori fészkelő, akár kisebb városi tavakon is költhet, ha talál némi sűrű növényzetet, a Gébárti-tavon pedig gazdag a nádas. A kisebb tavak feltöltődése, elszemetesedése sajnos megszüntetheti élőhelyeit, mert vonuló faj, április és október között lehet megfigyelni Magyarországon, de enyhébb teleken egyre gyakrabban telel át be nem fagyó vizeinknél. Az állomány zöme a telet Európa déli részén és Afrikában tölti. Fészkét a nádasba építi növényi anyagokból, a fészekalj 7–10 tojásból áll, a fiókák 19–22 nap alatt kelnek ki. A kezdeti időszakban a szülők a fészekbe hordják a táplálékot, később a fiatalok követik szüleiket, háromhetesen már maguk keresik táplálékukat és öthetesen már önállóak. Évente kétszer költ, főleg vízi rovarokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

 

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.