EUR: 321,37 Ft
CHF: 284,70 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Zalaegerszeg

Furcsa madár a Gébárti-tavon

Kacsákkal és hattyúkkal bandázik, vicces, hosszú lábain egészen közel férkőzik a fürdőzőkhöz, de egy idő után a nádasba menekül – meséli olvasónk, akitől a kenyeret is elfogadta a fura szárnyas lény. Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei elnöke elmondta, hogy egy vízityúk fészkelt a tóhoz. A madár országszerte elterjedt, gyakori fészkelő, akár kisebb városi tavakon is költhet, ha talál némi sűrű növényzetet, a Gébárti-tavon pedig gazdag a nádas. A kisebb tavak feltöltődése, elszemetesedése sajnos megszüntetheti élőhelyeit, mert vonuló faj, április és október között lehet megfigyelni Magyarországon, de enyhébb teleken egyre gyakrabban telel át be nem fagyó vizeinknél. Az állomány zöme a telet Európa déli részén és Afrikában tölti. Fészkét a nádasba építi növényi anyagokból, a fészekalj 7–10 tojásból áll, a fiókák 19–22 nap alatt kelnek ki. A kezdeti időszakban a szülők a fészekbe hordják a táplálékot, később a fiatalok követik szüleiket, háromhetesen már maguk keresik táplálékukat és öthetesen már önállóak. Évente kétszer költ, főleg vízi rovarokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

 

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.