EUR: 323,63 Ft
CHF: 287,69 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

Furcsa madár a Gébárti-tavon

Kacsákkal és hattyúkkal bandázik, vicces, hosszú lábain egészen közel férkőzik a fürdőzőkhöz, de egy idő után a nádasba menekül – meséli olvasónk, akitől a kenyeret is elfogadta a fura szárnyas lény. Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei elnöke elmondta, hogy egy vízityúk fészkelt a tóhoz. A madár országszerte elterjedt, gyakori fészkelő, akár kisebb városi tavakon is költhet, ha talál némi sűrű növényzetet, a Gébárti-tavon pedig gazdag a nádas. A kisebb tavak feltöltődése, elszemetesedése sajnos megszüntetheti élőhelyeit, mert vonuló faj, április és október között lehet megfigyelni Magyarországon, de enyhébb teleken egyre gyakrabban telel át be nem fagyó vizeinknél. Az állomány zöme a telet Európa déli részén és Afrikában tölti. Fészkét a nádasba építi növényi anyagokból, a fészekalj 7–10 tojásból áll, a fiókák 19–22 nap alatt kelnek ki. A kezdeti időszakban a szülők a fészekbe hordják a táplálékot, később a fiatalok követik szüleiket, háromhetesen már maguk keresik táplálékukat és öthetesen már önállóak. Évente kétszer költ, főleg vízi rovarokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

 

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.