EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Székesfehérvár

Futunk, hogy segíthessünk

Lajkó Csaba ultrafutó és csapata ezzel a szlogennel hirdette meg programját Székesfehérváron. Csaba immár 12. alkalommal futott jótékonysági célból. Minden évben más szervezeteket támogatnak megmozdulásukkal, de a cél ugyanaz: segíteni a rászorulókon. A futás során 8–10 fős csapat indul útnak, de bárki csatlakozhat hozzájuk hosszabb-rövidebb vagy akár a teljes szakaszon, kerékpárral is.

Östör Annamária képviselő, Lajkó Csaba és Brájer Éva alpolgármesterek Fotó: ökk, Molnár Artúr

Somos Zoltán (balra), aki szintén állandó futó, elmondja, amit kell, hogy aztán kérdezzen Lajkó Csabától Fotó: ökk, Molnár Artúr

Íme a plakát, amelyen minden alapinformáció elolvasható, amit tudott mindenki, aki részt vett az eseményen Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

Idén augusztus 15-e és augusztus 20-a között indult útnak az önkéntes csapat. Elsősorban tartós élelmiszereket gyűjtöttek a Heti Betevő civil szervezetnek, amely rendszeres ételosztással támogatja a rászorulókat. A futók közel 390 kilométert tettek meg hat nap alatt a Székesfehérvár–Esztergom–Komárom–Győr–Sárvár–Veszprém–Székesfehérvár útvonalon, de felajánlásokat bárhonnan fogadtak. Útjuk során olyan sok adomány gyűlt össze, hogy a csomagjaikat szállító kisbuszban már nem is fértek el tőle, végül Győrből haza tudták küldeni a felajánlások egy részét. Lajkó Csaba kérdésünkre elmondta, hogy a futások során a legnehezebb dolog a szervezés, a szállások és az útvonal megtervezése. Idén a kísérő kisbusz megszerzése okozta a legnagyobb fejtörést.


Lajkó Csaba 2005-ben kezdett el futni, egy évvel később pedig már amatőr versenyeken is részt vett, majd 2009-ben csatlakozott az ultrafutókhoz, 2013-ban és 2014-ben pedig az év ultrafutója lett. 2010 óta szervez jótékonysági futásokat, 2014-ben pedig Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától „Pro Caritate” díjat kapott, elismerésül a kezdeményezéséért. Csaba azt vallja, hogy mindig van miért futni, akár Magyarországon, akár az egész világon. – Futhatunk az egészségünkért, futhatunk, hogy jól érezzük magunkat, futhatunk, hogy tájakat ismerjünk meg, a jóleső fáradtságért, a szabadság érzéséért. Futhatunk versenyeket, hogy teljesítsük az általunk kitűzött célt, megvalósíthassuk álmainkat. Futhatunk egy jó célért, hogy segíthessünk másokon, mi, sportolók, a magunk módján. Elindulhatunk az országban városokon, falvakon, hogy úttalan és forgalmas utakon áthaladva felhívjuk a figyelmet a szegényekre, az elesettekre, a cserben hagyott állatokra, az éhezőkre, a fogyatékkal élőkre fogalmazott Lajkó Csaba.

Csabának az ötletet egy korábban, Székesfehérváron megrendezett sclerosis multiplex 12/24 órás jótékonysági futás adta. Ekkor gondolt arra, hogy szeret segíteni az embereken, szeret futni is, és ezt a két dolgot akár össze is lehetne kötni. – Nincs jobb érzés, mikor várnak minket, mikor csatlakoznak be futók, kerékpárosok, nincs jobb érzés, mikor a célvárosban várnak minket, mikor a gyerekeket magunkhoz ölelhetjük vagy éppen társadalmi munkát végzünk valahol. Nekem ezek a pillanatok sokszor többet jelentenek, mint a dobogón állni – nyilatkozta a szekesfehervar.hu-nak az ultrafutó.


A Heti Betevő képviseletében Kocsis Noémi mondott köszönetet a kezdeményezésért és az önkormányzatnak a támogatásért. Szervezetük kéthetente vasárnap oszt meleg ételt a rászorulóknak, közel 100 önkéntessel a Rózsa-liget és a Szabadművelődés Háza előtt.

A jótékonysági futás korábbi sajtótájékoztatóján Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok üdvözölte a kezdeményezést. Elmondása szerint Lajkó Csaba igazi példakép, aki kissé túlsúlyos és magas vérnyomásos emberből lett ultrafutó.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.