2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Miskolc

Geotermikus energiával fűtik majd az akkumulátorgyárat

A PannErgy leányvállalata, a Kuala Kft. látja el a következő tíz évben geotermikus hőenergiával a japán autóipari beszállító GS Yuasa Magyarország Kft. miskolci déli ipari parkba települő üzemét.

A Miskolci Geotermikus Projekt öt éve szolgálja ki geotermikus energiával a Miskolc távfűtését biztosító Miskolci Hőszolgáltató Kft.-t., és a rendszer kapacitása lehetővé teszi további másodlagos fogyasztók ellátását is. A GS Yuasa Magyarország Kft.-vel kötött megállapodás értelmében a hőszolgáltatás indítása még az idén várható. A PannErgy-csoport vállalta a gyár hőközpontjába telepítendő leválasztó hőcserélő elkészüléséig a hőellátáshoz szükséges távvezeték beruházását. 


Öt éve működik a Pannergy geotermikus hőszolgáltató cég Miskolc határában – fotó: Miskolci Geotermia

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban közel 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a tavaly márciussal zárult üzleti évben csaknem hárommilliárd dollár volt. A csoport Miskolcon építi fel első európai gyárát, a 8,8 milliárd forintos beruházást korábbi közlés szerint a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A lítiumionos akkumulátorokat gyártó üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.