2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Győr

Grillezéshez jó ha van szájvíz

Leginkább a szájüreg nyálkahártyájának lehetséges irritációja miatt… A kánikula tovább tombol, így még bőven időben vagyunk, hogy kiélvezzük a nyaralás, a gasztronómia és a szabadság nyújtotta élvezeteket. Ám jó, ha megfogadjuk a fogorvos tanácsait. Dr. Takács Dávid volt segítségünkre a témában.

Adott, hogy kánikulában több folyadékot veszünk magunkhoz, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit. Bármennyire is vonzóak az jéghideg üdítők, koktélok, teák, a fogainknak nem esik annyira jól, mint nekünk.


A fogakat és a szájüreget érintő nyári veszélyekről beszélt dr. Takács Dávid
Fotó: O. Jakócs Péter

– Fogápolási szempontból mindegy, milyen évszaknál tartunk, a napi kétszeri fogmosás szükséges – kezdte dr. Takács Dávid. – Viszont amire figyelni kell, hogy a cukros üdítők, lédús gyümölcsök után mindig mossuk meg a fogunkat. Ami gyakori probléma, hogy az emberek forró kávéra fagyit esznek. Ezt, ha lehet, kerüljük, ugyanis megrepedhet a fog zománca s sokkal érzékenyebb lesz a fog. A fognyakérzékenyeknek a jégkocka, hideg üdítő, jégkása okozhat kellemetlen pillanatokat, ezért ezekkel is legyünk óvatosak, bármilyen nagy is a kánikula. Hosszú távú irritációt követően begyulladhat az ideg a fog mellett, ami már komoly fájdalommal járhat.

Fogászati szempontból mindegy, milyen évszaknál tartunk
Fotó: O. Jakócs Péter

Takács doktor arra is kitért, hogy nyaralás előtt a bőröndbe mindenképp csomagoljuk be a fogápolási szereinket, szabadság alatt sem szabad elhanyagolni a fogmosást. Akkor is kapóra jöhet egy elcsomagolt szájvíz vagy ecsetelő, ha grillezés közben a túl fűszeres ételek irritálni kezdik a száj nyálkahártyáját. Gyors elsősegélyként mindenképp hasznos a baktériumölő szájvíz.


– Nyaralás előtt nem érdemes nagyobb fogászati munkába belekezdeni, a hidakat, koronákat inkább máskor cseréltessük. Utazás előtt célszerű elmenni fogorvoshoz, bár ne napokkal előtte. Ilyenkor egy kiesett tömést, szuvas fogat kezelünk, s így megelőzhetők a külföldön fellépő kellemetlenségek is. Nyáron főként fájós fogakat kezelünk vagy preventív jelleggel avatkozunk be – folytatta a fogorvos, aki azt is hozzátette: egyre több fiatal fedezi fel a rendszeres kontrollvizsgálat jelentőségét s kérnek időpontot akár hozzá, akár kollégáihoz.

Dr. Takács Dávid örömmel tapasztalja, hogy egyre több fiatal jelentkezik ellenőrző vizsgálatra
Fotó: O. Jakócs Péter

A nyár tehát még dübörög, fogadjuk meg dr. Takács Dávid tanácsait, hosszú távon is kifizetődő a figyelem és a törődés. A fogkefe és a fogkrém pedig az elsők között kerüljön be a bőröndbe!

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.