2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Extra

Gyerekekért fut a magyar Forrest Gump

Beteg, gyógyíthatatlan gyermekekért fut a magyar Forrest Gump. Iváncsics Zsolt mintegy tíz éve kezdte maga előtt tolni a súlyosan beteg, hátrányos helyzetű gyermekeket futás közben egy erre a célra szerkesztett háromkerekű kocsival.

Mára lemoshatatlanul ráégett a magyar Forrest Gump név Zsoltra, aki futásával nemcsak örömet okoz, hanem komoly támogatást is gyűjt a csöppségeknek. A férfi a jótékonysági futást annyira komolyan veszi, hogy immár „főállásban” kocog a gyerekekért. Néhány éve még egy szupermarket igazgatójaként dolgozott, de már akkor is tudta, hogy nem ez az ő útja.
– Évekkel ezelőtt, amikor még céltalanul futottam, az egyik versenyen belém hasított a felismerés, hogy minden egyes lépésemnek kell, hogy valami haszna legyen. Ekkor kezdtem el bevásárlókocsit tolni, amelybe futás közben gyűjtöttem az adományokat a rászorulóknak, és már akkor is előfordult, hogy még egy gyerek is belecsüccsent – mondta el a Lokálnak Zsolt, és hozzátette: ebben az évben minden mást félretett az életében, ami nem mások boldogságát szolgálja.
Az Őszinte Mosoly Közhasznú Alapítvány felfigyelt a fiatalemberre, s felkérte, hogy legyen a kocogó nagykövetük és szóvivőjük.
– Mostanra a magyarországi állami gondozott és hátrányos helyzetű, illetve beteg gyermekek első számú élményfelelőse lettem, hiszem, hogy minden gyermeknek joga van gyermeknek lenni – folytatta az éppen kocogni induló futóbajnok, akiről szinte mindenki, aki a futással komolyan foglalkozik, tudja, hogy valamit olyat tesz, amire itthon még nem volt példa. Munkájának persze vannak szomorú vetületei is, hiszen előfordul, hogy olyan gyermekekért fut, akiken nem lehet segíteni. A kis Patrikot ezelőtt két évvel egy  gyermekotthonban ismerte meg, azóta többször tolta őt maga előtt versenyeken, de sajnos úgy tűnik, hogy a jövőben már nem tudnak együtt áthaladni a célvonalon: a kisfiú betegsége közbeszólt. Szeptember 8-án a budapesti félmaratont még vele teljesíti Zsolt, de előreláthatólag ez lesz az utolsó közös versenyük. Ha állapota engedi, talán tolószékben lehet majd tolni a kisfiút.

Patrik nagyon beteg, de a félmaratont vele futja le Zsolt


A magyar Forrest Gump tele van ötletekkel, mindig kitalál valamit, hogy felhívja a figyelmet azokra, akikre nagyobb terhet rótt a sors, mint a legtöbb emberre. Zsolt legújabb terve az, hogy betegséggel küszködőkkel körbefutja a Balatont, és ezzel Guinness-rekordot állít fel.

Kapcsolódó Cikkek