EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,60 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Győr

Győr is ott volt a Sziget Fesztiválon

Az idei budapesti Sziget Fesztiválon egyedüli vidéki múzeumként jelen volt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, vele pedig az üzenet: Győr szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni 2023-ban.

„Mi vagyunk az áramlás!” – EKF2023
Fotó: Marcali Gábor

Az üzenet célja most is a szokásos volt: jusson el minél több emberhez városunk híre, s hogy a főként külföldről érkező fesztiválozókat is szeretettel várja Győr 2023-ban, na meg persze előtte és utána is. A Rómer múzeum munkatársai azon dolgoztak, hogy ezt a hírt ne csak a helyszínen lévők hallják meg, hanem vigyék el haza is, így csábítva egyre több turistát városunkba.


A győri tervező, Széll Réka dizájntermékei is megtalálhatók voltak a standunknál
Fotó: Marcali Gábor

Borsa Kata, az Európa Kulturális Főváros (EKF) pályázatunk egyik összeállítója elmondta: fő elemként a papírhajó jelent meg a győri standon. Az érdeklődők hajtogathattak csákót, és a fejükön viselve élvezhették tovább a Sziget sokszínű programjait. Egyébként az ilyen ötletek mindig nyerők egy fesztiválon. A kiállított hajó mögött pedig fotók készültek az Európa-térképnél, ahol a fesztiválozók megjelölhették, honnan érkeztek az augusztus 8–15-ig tartó eseményre. Ha elkészült a fotó, táskakészítésre is lehetőségük nyílt: a győri tervező, Széll Réka dizájntermékét vihették tovább magukkal.

EKF csákóval a fejen, EKF kishajóba szállva is készülhettek fotók a szigetlakókról
Fotó: Marcali Gábor

Felsorolni is nehéz lenne azokat a hazai sztárokat, akik tiszteletüket tették a standunknál, s szívesen népszerűsítették ők is a kishajót és a fontos üzenetet: Győr az egyik legszuperebb hazai város, és ha a decemberi végső bírálatnál a szakmai zsűri úgy dönt, méltósággal fogja viselni az EKF címet 2023-ban.


Győr EKF-szlogenje egyébként „Mi vagyunk az áramlás!”, az idei Sziget Fesztivál pedig a „Love revolution”-t, azaz a szeretet forradalmának népszerűsítését tűzte zászlajára. Ahogy a „szabadság szigetének” honlapján is olvasható: „Mindannyian mások vagyunk, máshonnan érkeztünk, más a vallásunk, a bőrünk színe, más nyelvet beszélünk, más az érdeklődési körünk, az ízlésünk, különböző dolgokat tartunk fontosnak, de amikor együtt vagyunk, rájövünk, hogy a különbözőség ereje nagy dolgokra képes.” Az idei fesztivál másik nagy célkitűzése a korábbiakhoz képest környezettudatosabb szigetlét volt. Ennek érdekében például megsokszorozták a szelektív hulladékgyűjtők számát és úgynevezett recycling centereket hoztak létre, ahová az ALU-/PET-hulladékokat, elektronikai hulladékokat és elemeket adhatták le.

Az Európa-térképnél a fesztiválozók megjelölhették, honnan érkeztek az eseményre
Fotó: Marcali Gábor

A győri EKF-stand igencsak népszerű volt az idei Sziget alatt, sokan megálltak beszélgetni, hajtogatni vagy csak azért, hogy megismerjék, miért lenne érdemes visszatérni Magyarországra, főként Győrbe…

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.