EUR: 321,37 Ft
CHF: 284,70 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Győr

Győr is ott volt a Sziget Fesztiválon

Az idei budapesti Sziget Fesztiválon egyedüli vidéki múzeumként jelen volt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, vele pedig az üzenet: Győr szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni 2023-ban.

„Mi vagyunk az áramlás!” – EKF2023
Fotó: Marcali Gábor

Az üzenet célja most is a szokásos volt: jusson el minél több emberhez városunk híre, s hogy a főként külföldről érkező fesztiválozókat is szeretettel várja Győr 2023-ban, na meg persze előtte és utána is. A Rómer múzeum munkatársai azon dolgoztak, hogy ezt a hírt ne csak a helyszínen lévők hallják meg, hanem vigyék el haza is, így csábítva egyre több turistát városunkba.


A győri tervező, Széll Réka dizájntermékei is megtalálhatók voltak a standunknál
Fotó: Marcali Gábor

Borsa Kata, az Európa Kulturális Főváros (EKF) pályázatunk egyik összeállítója elmondta: fő elemként a papírhajó jelent meg a győri standon. Az érdeklődők hajtogathattak csákót, és a fejükön viselve élvezhették tovább a Sziget sokszínű programjait. Egyébként az ilyen ötletek mindig nyerők egy fesztiválon. A kiállított hajó mögött pedig fotók készültek az Európa-térképnél, ahol a fesztiválozók megjelölhették, honnan érkeztek az augusztus 8–15-ig tartó eseményre. Ha elkészült a fotó, táskakészítésre is lehetőségük nyílt: a győri tervező, Széll Réka dizájntermékét vihették tovább magukkal.

EKF csákóval a fejen, EKF kishajóba szállva is készülhettek fotók a szigetlakókról
Fotó: Marcali Gábor

Felsorolni is nehéz lenne azokat a hazai sztárokat, akik tiszteletüket tették a standunknál, s szívesen népszerűsítették ők is a kishajót és a fontos üzenetet: Győr az egyik legszuperebb hazai város, és ha a decemberi végső bírálatnál a szakmai zsűri úgy dönt, méltósággal fogja viselni az EKF címet 2023-ban.


Győr EKF-szlogenje egyébként „Mi vagyunk az áramlás!”, az idei Sziget Fesztivál pedig a „Love revolution”-t, azaz a szeretet forradalmának népszerűsítését tűzte zászlajára. Ahogy a „szabadság szigetének” honlapján is olvasható: „Mindannyian mások vagyunk, máshonnan érkeztünk, más a vallásunk, a bőrünk színe, más nyelvet beszélünk, más az érdeklődési körünk, az ízlésünk, különböző dolgokat tartunk fontosnak, de amikor együtt vagyunk, rájövünk, hogy a különbözőség ereje nagy dolgokra képes.” Az idei fesztivál másik nagy célkitűzése a korábbiakhoz képest környezettudatosabb szigetlét volt. Ennek érdekében például megsokszorozták a szelektív hulladékgyűjtők számát és úgynevezett recycling centereket hoztak létre, ahová az ALU-/PET-hulladékokat, elektronikai hulladékokat és elemeket adhatták le.

Az Európa-térképnél a fesztiválozók megjelölhették, honnan érkeztek az eseményre
Fotó: Marcali Gábor

A győri EKF-stand igencsak népszerű volt az idei Sziget alatt, sokan megálltak beszélgetni, hajtogatni vagy csak azért, hogy megismerjék, miért lenne érdemes visszatérni Magyarországra, főként Győrbe…

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.