EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Székesfehérvár

Győzelemre törnek

Véget ért az amerikaifutball-bajnokság profi ligája, a HFL küzdelemsorozata. A megyeszékhely csapata, a Fehérvár Enthroners újoncként szerepelt a legmagasabb osztályban, és az 5. helyen végzett. Nem sokkal maradtak le a felsőházról, így bravúrosnak mondható a szereplésük. Az osztrák IV. ligában is szerepeltek – jól. Pál Tibor Kornéllal beszélgettünk a mögöttük hagyott szezonról.

Tibor kettős pozícióban dolgozott a csapatánál, egyrészt ő volt a vezetőedző, másrészt egyesületi elnökként is bőven volt tennivalója. Azzal indítottam a beszélgetésünket, hogy alighanem a bent maradás lehetett a céljuk, ahhoz képest nem sokkal maradtak le a bajnoki címért küzdő legjobb 4 csapattól. Pedig volt jó a nyitány, sokáig vereség vereséget követett.


A Fehérvár Enthoners legénysége edzőtáborral készült az amerikai futball, a HFL szezonjára. A Maribor csapatával is játszhattak a fehérvári játékosok. A fekete mezesek a főpróba után jó előadást produkáltak újoncként Fotó: ökk

Mérkőzés előtti szertartás. A ráhangolódás nagyon fontos, utána jöhet a megmérettetés! Fotó: ökk

– Eleinte volt némi kishitűség bennünk, ez meglátszott a játékunkon. Ez is szerepet játszott a kezdeti botlásokban, szerettem volna a csapattól jó játékot látni, még ha nem is a győzelmek elvárásával – mondta az elnök-edző.

Igaza van a szakvezetőnek, mert valójában a jó játék hozhatja meg a győzelmet. De minden csapatnak – tetszik, vagy sem – a győzelem elérése a legfontosabb…


– Igen, hosszú távon valóban ez a lényeg. De az első évben nem ez lehetett a realitás. A tanuló-bemutatkozó esztendő megvolt, a következőkben már a győzelmeink számát is tovább szeretnénk gyarapítani.

Felvetettem: a magyar bajnokság kétarcú, adott az első négy csapat, utánuk némi űr van.

– Egyetértünk. A mostani bajnoki szezonban az első négy mindig legyőzte a második négyben végzett csapatokat, de ebben rövidesen változás következhet be. Ami nem azt jelenti, hogy az elsők lesznek gyengébbek, hanem a többiek – köztük mi – erősebbek, és felvehetjük a versenyt a legjobbakkal.

Jó. De az előrelépéshez, a szándék megvalósulásának lehetőségéhez jó játékosok kellenek, ehhez pedig pénz szükséges. Hogy áll ezeket tekintve az Enthroners?

– Szerencsére egyre több a támogatónk, a pénzt tekintve nem állunk rosszul. Nyilván mindig lehetne a pénzből több és több, de nem panaszkodunk. Komoly céljaink vannak, így az osztrák ligában is feljebb akarunk lépni. A Volán jégkorongcsapatához hasonlóan idővel az osztrák élvonalban szeretnénk az országot képviselni. A negyedik ligában minden ellenfelünket legyőztük, veretlenül léptünk a Divízió III-ba. Ebben a szezonban a mérkőzések a sógoroknál még az edzések megterhelésének a szintjét sem érték el, csak költségünk volt vele, de muszáj volt alul kezdenünk.

A csapat körülményei jók, Magyarország legjobb, mi több, egyetlen szabványos amerikaifutball-pályája, a Takarodó úti First Field az övék.

– Ez nagy előny a számunkra! A város szerencsére elkötelezettje a sportágnak, a játékosok, ha nem is profikként, de profi módon tudnak készülni. Építik az edzőtermet és a műfüves edzőpályát, lehet hát sokat edzeni.

Pál Tibor Kornél elnök és edző is volt. E helyzetben az elnök aligha rúghatta ki az edzőt, de az új szezont mégis új mesterrel kezdik…

– Egy új edző, az amerikai Jim Ward lesz a főedző, aki nagy tapasztalattal rendelkezik, Amerikában és Európában jó csapatokat edzett. Bizonyára sokat tanulhatunk tőle. Ezért hoztuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.