2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Gyurcsányék is utaztak katonai géppel

Teljesen szabályszerű és nemzetközileg is bevett szokás, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a külföldi utazásai egy részében a honvédség repülőjével utazik. Korábban az MSZP–SZDSZ-kormányok mintegy százszor vették igénybe a honvédség segítségét az utazásokhoz – írja az Origo.

A portál szerint az ellenzéki médiumok egy újabb gumicsontot vettek elő a nyári uborkaszezonban. Az érintetteknek a legfőbb baja most az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért utazik a honvédség Airbus A319-es típusú gépével. Persze a valóság hidegen hagyja az ellenzéki propagandaoldalakat, pedig külföldön is teljesen bevett dolog, hogy a kormányfő a katonaság gépét használja utazásra.


Az Origónak világosan megírta a kormány, hogy a honvédelmi tulajdonú gépek felhasználásában az utóbbi években nem történt változás, a katonai feladatú repülőgépek korábban is szállítottak kormánytagokat, állami vezetőket és delegációikat.

Nem meglepő, hogy a szocialista kormányzat idején is volt erre példa, ráadásul mintegy 100 alkalommal. Fontos megemlíteni azt is, hogy az egyes utazásokkor a miniszterelnöki delegációk szállítási költsége fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forint.


Szlovákiában érdekes módon nem csinálnak ügyet abból, hogy külön repülőgépe van a kormánynak. Tavalyi hír volt, hogy megérkezett a pozsonyi repülőtérre a belügyminisztérium által vásárolt második Airbus A319-es típusú repülőgép. Az első Airbust 2016 júniusa óta használják, az új szerzemények a régi Tupoljeveket váltják fel.

Az új repülő akár 90 utas szállítására is képes, egészségügyi átalakítással pedig 6 pácienst tud szállítani. A gép korábban a francia kormány tulajdonában volt, Jacques Chirac elnök használta. Az első gépért 41,9 millió eurót, a második, 15 éves gépért 34,9 milliót fizetett a belügyminisztérium.

Csehországban a hadsereg két Airbus A319-et, egy Bombardier Challenger 600-ast és két Jakovlev Jak–40-est tart rendszerben elnöki és kormányzati gépként. Ez akkora kapacitást jelent, hogy a cseh kormány a miniszterein és államtitkárain túl akár az összes helyettes államtitkárát, de lehet, hogy még a főosztályvezetőit is saját gépein tudná utaztatni, ha éppen arra lenne szüksége.

Szerbiában négy kormánygép áll rendelkezésre a miniszterek számára, Horvátországban pedig a katonaság üzemelésében két repülőgép segíti a kabinet tagjainak külföldi utazását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.