2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Békéscsaba

Ha külföldre utazik, igényeljen egészségbiztosítási kártyát!

Ha valaki az Európai Unión belül utazik, biztosan találkozott már az Európai Egészségbiztosítási Kártya fogalmával. Most abban segítünk, hogy miért érdemes ezt kiváltani.

Ez egy olyan ingyenes kártya, amely által ideiglenes tartózkodás során az EU bármelyik tagállamában (és Svájcban) igénybe vehető az állami egészségügyi ellátás, amennyiben arra orvosi szempontból szükség van, ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek. Azok, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásra, akik itthon vagy az unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.


Az orvosi ellátás szükségességéről az ottani kezelőorvos dönt, és csak az államilag finanszírozott intézményekben lehet igénybe venni. Viszont az, hogy az egyes kezelések, ellátások mennyibe kerülnek, arról a tagállamok maguk döntenek. Az orvosilag szükségesnek ítélt ellátások köre is eltérő lehet, viszont a dialíziskezelés és az oxigénterápia mindenképpen szükséges ellátás.

Külföldi útjai során is előfordulhat, hogy egészségügyi ellátásra szorul. Ha rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, nem kell aggódnia a kezelés megfizethetetlen költségei miatt
Fotó: Profimedia

Például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban is az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles kifizetni, de kérelemre az illetékes biztosító később visszatérítheti az összeg egy részét. Fontos azt is tudni, hogy egy másik tagállamban jogosultság nélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeit a szolgáltatás igénybe vevője viseli.


A kártyát a járási hivatalok (megyei illetékességgel) adják ki kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya személyesen vagy meghatalmazott útján – kiskorúak esetében törvényes képviselő közreműködésével –, továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban is igényelhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.