EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Békéscsaba

Ha külföldre utazik, igényeljen egészségbiztosítási kártyát!

Ha valaki az Európai Unión belül utazik, biztosan találkozott már az Európai Egészségbiztosítási Kártya fogalmával. Most abban segítünk, hogy miért érdemes ezt kiváltani.

Ez egy olyan ingyenes kártya, amely által ideiglenes tartózkodás során az EU bármelyik tagállamában (és Svájcban) igénybe vehető az állami egészségügyi ellátás, amennyiben arra orvosi szempontból szükség van, ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek. Azok, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásra, akik itthon vagy az unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.


Az orvosi ellátás szükségességéről az ottani kezelőorvos dönt, és csak az államilag finanszírozott intézményekben lehet igénybe venni. Viszont az, hogy az egyes kezelések, ellátások mennyibe kerülnek, arról a tagállamok maguk döntenek. Az orvosilag szükségesnek ítélt ellátások köre is eltérő lehet, viszont a dialíziskezelés és az oxigénterápia mindenképpen szükséges ellátás.

Külföldi útjai során is előfordulhat, hogy egészségügyi ellátásra szorul. Ha rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, nem kell aggódnia a kezelés megfizethetetlen költségei miatt
Fotó: Profimedia

Például Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban is az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles kifizetni, de kérelemre az illetékes biztosító később visszatérítheti az összeg egy részét. Fontos azt is tudni, hogy egy másik tagállamban jogosultság nélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeit a szolgáltatás igénybe vevője viseli.


A kártyát a járási hivatalok (megyei illetékességgel) adják ki kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya személyesen vagy meghatalmazott útján – kiskorúak esetében törvényes képviselő közreműködésével –, továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban is igényelhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.