EUR: 323,19 Ft
CHF: 285,71 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

Halálos villámok

A pár héttel ezelőtti gyenesdiási tragédiában négyen sérültek meg, egyikük életét vesztette, a családfőt a Szent Rafael Kórház kardiológiai osztályán ápolták. A klímaváltozás, a hirtelen lecsapó viharok vagy száraz villámok Zalaegerszegen is rendszeresek, évente több százszor csap le az égi jelenség, ahogy a népi nyelv hívta, Isten nyila.

Az elmúlt években  többször történt villámcsapásos eset itt is, elsősorban a kéményeket, házakat támadva. De mit tegyünk, hogy ne érjen minket baj? Ha nyílt terepen vagyunk, összezárt lábakkal, lábujjhegyen guggoljunk le, a sarkunkat összeérintve és a nyakunkat behúzva. Ne hasaljunk vagy üljünk le a földre, mert minél kisebb felületen érintkezünk a talajjal, annál biztonságosabb. A villám elsősorban a környezetből kiemelkedő magasabb pontokat veszi célba, ezért a fák alatt sosem lehetünk biztonságban. Ha bármilyen elektromosságot vezető tárgy, például fém szerszám, fém- vagy karbonszálas sportfelszerelés, kerékpár van nálunk, azt azonnal fektessük le a földre, és menjünk tőle távol, ugyanis ezek az eszközök vonzzák a villámokat.


Az egyik legbiztonságosabb megoldás, ha a villámok elől behúzódunk egy épületbe, viszont itt sem vagyunk százszázalékosan biztonságban. Maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Amennyiben otthonunk nincs túlfeszültség-védelemmel ellátva, érdemes az anyagi károk csökkentése érdekében kihúzni az elektromos berendezéseket a hálózatból. Vigyázzunk magunkra!

 

Villám Zalaegerszeg felett

Villám Zalaegerszeg felett

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.