EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Életmód

Halat ajánl a magyaroknak az ENSZ

Mivel az elhízás világviszonylatban 1975 óta csaknem megháromszorozódott, az ezzel járó egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországokra lebontva ajánl táplálkozási tanácsokat.

A táplálkozási szokások világszerte eltérők; a helyi adottságoktól és szokásoktól függ, hogy mi kerül az asztalra. A társadalmi változások azonban megnehezítik a helyes döntést. Sok országban még probléma az alultápláltság, miközben egyre több ember fogyaszt magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket.


A FAO szerint a magyaroknak több halat, citrusféléket és paradicsomot kellene fogyasztaniuk FOTÓ: Profimedia

A világszerte tapasztalható elhízás magával hozta olyan betegségek elterjedését, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések. A FAO közleményben figyelmeztet: honlapján a táplálkozási irányelvek legszélesebb gyűjteménye érhető el több mint 100 ország helyi adottságaira és lakossági igényeire szabva.

A cukorfogyasztában óvatosságra intenek…
( Fotó: Sáfár Tibor)

Magyarországról nagyjából azt tartják, hogy élelmiszerkészlete az egészséges táplálkozás tárháza lehetne, ha kevesebb cukor- és zsírtartalmú termékeket fogyasztanánk. Az ENSZ szerint ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű gabonafélét együnk, de úgy, hogy megőrizzük az élelmiszerek tápértékét. A hazai zöldség- és gyümölcsállományból a citrusfélék, a paradicsom és a hüvelyesek gyakori fogyasztását szorgalmazzák, amelyek gazdagok karotinoidokban, C-vitaminban és a folsavban.


… ahogy a szeszfogyasztás területén is /Fotó: Public Domain Pictures

Az ENSZ szakértői stábja óva int a túl zsíros húsok gyakori fogyasztásától, és azt tanácsolja, hogy helyette több tengeri halat iktassunk be az étkezéseinkbe. De természetesen ezek esetében is figyelmeztetnek a visszafogott sóbevitelre.

Talán nem meglepő, hogy a FAO az alkoholfogyasztásban is önmérsékletre inti a magyarokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.