2019. február 17., vasárnap
Donát

Életmód

Halat ajánl a magyaroknak az ENSZ

Mivel az elhízás világviszonylatban 1975 óta csaknem megháromszorozódott, az ezzel járó egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországokra lebontva ajánl táplálkozási tanácsokat.

A táplálkozási szokások világszerte eltérők; a helyi adottságoktól és szokásoktól függ, hogy mi kerül az asztalra. A társadalmi változások azonban megnehezítik a helyes döntést. Sok országban még probléma az alultápláltság, miközben egyre több ember fogyaszt magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket.


A FAO szerint a magyaroknak több halat, citrusféléket és paradicsomot kellene fogyasztaniuk FOTÓ: Profimedia

A világszerte tapasztalható elhízás magával hozta olyan betegségek elterjedését, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések. A FAO közleményben figyelmeztet: honlapján a táplálkozási irányelvek legszélesebb gyűjteménye érhető el több mint 100 ország helyi adottságaira és lakossági igényeire szabva.

A cukorfogyasztában óvatosságra intenek…
( Fotó: Sáfár Tibor)

Magyarországról nagyjából azt tartják, hogy élelmiszerkészlete az egészséges táplálkozás tárháza lehetne, ha kevesebb cukor- és zsírtartalmú termékeket fogyasztanánk. Az ENSZ szerint ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű gabonafélét együnk, de úgy, hogy megőrizzük az élelmiszerek tápértékét. A hazai zöldség- és gyümölcsállományból a citrusfélék, a paradicsom és a hüvelyesek gyakori fogyasztását szorgalmazzák, amelyek gazdagok karotinoidokban, C-vitaminban és a folsavban.


… ahogy a szeszfogyasztás területén is /Fotó: Public Domain Pictures

Az ENSZ szakértői stábja óva int a túl zsíros húsok gyakori fogyasztásától, és azt tanácsolja, hogy helyette több tengeri halat iktassunk be az étkezéseinkbe. De természetesen ezek esetében is figyelmeztetnek a visszafogott sóbevitelre.

Talán nem meglepő, hogy a FAO az alkoholfogyasztásban is önmérsékletre inti a magyarokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

 • Mit együnk tél végén?

  Mit együnk tél végén?

  Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.