2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Nyíregyháza

Hamupipőke új ruhába öltözik

Nem mese, hogy az Óperenciás tengeren innen lévő Móricz Zsigmond Színház az idei évadban is remek gyermekelőadásokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Mint amikor az óvó nénik vagy a szülők mesélnek a kicsiknek, olyan benyomást kelt a Művész Stúdió meghitt légköre. Az itteni első bemutató a Mesebolt Bábszínház és a Ziránó Színház vendégelőadása, A repülő egér, amelynek írója Veres András, zeneszerzője pedig sokunk kedvence, Szabó Balázs. A humorral, bölcsességgel átszőtt darabból kiderül, hogy még egy kisegér számára sincs lehetetlen; szárnyalhat, ha nem mond le az álmairól. A nagyszínpadon nyitányként a Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátékot mutatja be bérleteseknek a Neptun Brigád. A színpadi mű Benedek Elek „apó” meséje nyomán készült önálló alkotás, amelyet Litvai Nelli jegyez. Úgy látszik, az egymást túllicitálni akarás olykor a mesehősökből sem hiányzik, hiszen az öcs a bátyja feleségénél is szebb királykisasszonyt akar feleségül venni, akit azonban csak sok-sok kalandot követően talál meg két szolgálójával együtt a Szurokfekete tenger 77. szigetén, egy-egy nádszálban elrejtve.


Az új évadban is több gyermekműsorral készül a színház (Fotó Trifonov Éva)

November végén a Művészben A kis hableány című Andersen-mesét mutatja be a teátrum, amelynek színpadi változatát a darab rendezője, Sediánszky Nóra készíti. Nemcsak a halandó emberi lények, de egy tündérlány is képes feláldozni önmagát a szerelméért, még ha az nem is szereti őt viszont. Szintén a Művész Stúdióban mutatják be A kék bolygót, amely egy olyan szigeten játszódik, ahol szeretet és harmónia lakozik, amíg a furcsa, bajkeverő porszívóügynök meg nem jelenik, és mindent fel nem forgat. Ettől kezdve a gyermekekben vágyak ébrednek a modern és ismeretlen dolgok iránt, de a beteljesülésnek nagy ára van, például a globalizáció, az éghajlatváltozás… Megéri? Megtudjuk az előadásból.

Ősbemutatóként adja elő a társulat a Hamupipőkét, amely vegyíti a „rímhányó” Romhányi József virtuóz adaptációját Rossini azonos című vígoperájával. A Grimm testvérek jóvoltából világhírűvé vált mese Perczel Enikő, Sediánszky Nóra és Kardos Tünde munkája nyomán születik újjá. A történet alapelemei mintha napjainkból származnának, hiszen az árva kislány „mozaikcsaládban” él: mostohaanyja és -testvérei vannak, a királyfi pedig tudni szeretné, a férjhez menni kívánó hajadonok nem csupán a vagyonát, a hatalmát szeretik-e… Lesznek azért csodás segítők, de a lencseválogatás, az üvegcipő, sőt a happy end sem maradhat el. A kitaszítottság, a gyötrelem, a magány egyszer véget ér, a jó elnyeri jutalmát, s remélhetőleg nem csak a mesében. Itt a vége, fuss el véle!


 

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.