EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Nyíregyháza

Hamupipőke új ruhába öltözik

Nem mese, hogy az Óperenciás tengeren innen lévő Móricz Zsigmond Színház az idei évadban is remek gyermekelőadásokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Mint amikor az óvó nénik vagy a szülők mesélnek a kicsiknek, olyan benyomást kelt a Művész Stúdió meghitt légköre. Az itteni első bemutató a Mesebolt Bábszínház és a Ziránó Színház vendégelőadása, A repülő egér, amelynek írója Veres András, zeneszerzője pedig sokunk kedvence, Szabó Balázs. A humorral, bölcsességgel átszőtt darabból kiderül, hogy még egy kisegér számára sincs lehetetlen; szárnyalhat, ha nem mond le az álmairól. A nagyszínpadon nyitányként a Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátékot mutatja be bérleteseknek a Neptun Brigád. A színpadi mű Benedek Elek „apó” meséje nyomán készült önálló alkotás, amelyet Litvai Nelli jegyez. Úgy látszik, az egymást túllicitálni akarás olykor a mesehősökből sem hiányzik, hiszen az öcs a bátyja feleségénél is szebb királykisasszonyt akar feleségül venni, akit azonban csak sok-sok kalandot követően talál meg két szolgálójával együtt a Szurokfekete tenger 77. szigetén, egy-egy nádszálban elrejtve.


Az új évadban is több gyermekműsorral készül a színház (Fotó Trifonov Éva)

November végén a Művészben A kis hableány című Andersen-mesét mutatja be a teátrum, amelynek színpadi változatát a darab rendezője, Sediánszky Nóra készíti. Nemcsak a halandó emberi lények, de egy tündérlány is képes feláldozni önmagát a szerelméért, még ha az nem is szereti őt viszont. Szintén a Művész Stúdióban mutatják be A kék bolygót, amely egy olyan szigeten játszódik, ahol szeretet és harmónia lakozik, amíg a furcsa, bajkeverő porszívóügynök meg nem jelenik, és mindent fel nem forgat. Ettől kezdve a gyermekekben vágyak ébrednek a modern és ismeretlen dolgok iránt, de a beteljesülésnek nagy ára van, például a globalizáció, az éghajlatváltozás… Megéri? Megtudjuk az előadásból.

Ősbemutatóként adja elő a társulat a Hamupipőkét, amely vegyíti a „rímhányó” Romhányi József virtuóz adaptációját Rossini azonos című vígoperájával. A Grimm testvérek jóvoltából világhírűvé vált mese Perczel Enikő, Sediánszky Nóra és Kardos Tünde munkája nyomán születik újjá. A történet alapelemei mintha napjainkból származnának, hiszen az árva kislány „mozaikcsaládban” él: mostohaanyja és -testvérei vannak, a királyfi pedig tudni szeretné, a férjhez menni kívánó hajadonok nem csupán a vagyonát, a hatalmát szeretik-e… Lesznek azért csodás segítők, de a lencseválogatás, az üvegcipő, sőt a happy end sem maradhat el. A kitaszítottság, a gyötrelem, a magány egyszer véget ér, a jó elnyeri jutalmát, s remélhetőleg nem csak a mesében. Itt a vége, fuss el véle!


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.