EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Életmód

Hány éves kortól maradhat egyedül otthon a gyerek?

Megosztó téma a szülői kontroll ideális mértéke, ha arról van szó, hogy mikor és hogyan hagyhatjuk otthon először gyermekünket egyedül – derül ki az NN Biztosító 3–14 éves gyermekek szülei körében végzett kutatásából. A dilemma különösen aktuális a vakáció idején, amikor az óvodák három–öt hétre, az iskolák pedig tizenegy hétre zárják be kapuikat. Ez az időszak a legtöbb családtól logisztikai bravúrok sorozatát kívánja meg.

A 13 éveseket már bátrabban otthon hagyják  Profimedia, Alamy

A megkérdezett szülők 83 százaléka gondolja saját feladatának, hogy vigyázzon gyermekére, és csak 17 százalék szerint bízható rá a csemete családtagokra vagy bébiszitterre. A felmérés szerint a legtöbb szülő a 10–13 éves kort tartja megfelelőnek arra, hogy a gyermek már felügyelet nélkül maradjon otthon, esetleg elkezdjen kísérő nélkül közlekedni. Persze a kérdésre adott válasz számos egyéb körülménytől függ: nem mindegy, hogy falun vagy a fővárosban lakunk, mennyire érett a kiskamasz, örül-e vagy inkább fél, ha egyedül hagyjuk. A résztvevők 24 százaléka szerint csak 14 éves kor felett érik meg az idő a felügyelet nélküli otthonmaradásra, míg 17 százalék már 10 évesnél fiatalabb csemetéjére is rábízná a lakást. Az önálló szórakozás tekintetében is megoszlanak a vélemények: a szülők 43 százaléka nem engedné a gyermeket 14 éves születésnapja előtt semmilyen szabadidős programra kíséret nélkül, főként nem egy esti bulira, amire 79 százalék mondana nemet. A 14 éves kor a külföldi táborozás esetén is vízválasztó: a válaszadók 45 százaléka ekkor látja elérkezettnek az időt egy országhatárokat is átszelő, önálló utazásra. A nyári szünidőben mindezek mellett a szülőknek számolniuk kell azzal is, hogy a gyermekbalesetek fele-kétharmada ebben az időszakban történik, legyen a gyermek egyedül otthon, táborban vagy akár a nagyszülőknél. Az NN Biztosító Életkapu programjával ezekre a váratlan helyzetekre is felkészülhetünk.


Kapcsolódó Cikkek

  • Színes őszi receptek

    Színes őszi receptek

    Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

  • Ki tart majd el kit?

    Ki tart majd el kit?

    Ma a fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket. Nem akarnak kiröppenni, holott többnyire dolgoznak, önálló keresettel rendelkeznek. Ennek ellenére a fizetésüket zsebpénzként kezelik, vagyis felnőttkoruk elején is lényegében a szüleik tartják el őket.