2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Eger

Hatvanban is készülnek az államalapítási ünnepségre

Különleges egyházi ünnepre készül a heves megyei Hatvan: augusztus 20-án Szent István és az államalapítás van a középpontban. A megye több pontjából érkeznek ide ilyenkor, mivel ez egyben az újhatvani Szent István-templom búcsúja is. Ugyanis a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló neobarokk építményt 1929. augusztus 20-án, államalapító királyunk, Szent István király tiszteletére szentelték fel.

1928 áprilisában 48 tervrajz közül a nyertes Írsik László építészmérnök, műegyetemi tanár pályaműve lett, s a templomépítő bizottság őt bízta meg a részletes tervek kidolgozásával és az építés felügyeletével. A nagy gonddal felépített egyhajós, egyetlen homlokzatú templom öt boltozatos részre oszlik, az egész épület egy hatalmas betongyűrű. Két évvel később kolostort is építettek mögé, melyben ferences rendi szerzetesek telepedtek le.


Az épületegyüttes nagy kárt szenvedett az 1944. szeptember 20-i bombázáskor. Hatalmas tűz pusztított a kolostorban, a templomnak pedig a teteje égett le, de megsérültek a freskók is. A templom belső részét Dénes Jenő restaurálta. Az azt követő évtizedekben az idő vasfoga is elbánt vele, mígnem 2013-ban teljes külső tatarozással mindannyiunk örömére újjávarázsolták.

– Hatvanban kiemelt program ez, mivel a város erős katolikus közösséggel rendelkezik, a település történetében mindig fontos szerepet töltött be a hit – mesélte Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere, aki maga is hívő ember, városvezetőként pedig támogatja ezeket a közösségeket is. Nemrégiben egy 60-80 főt befogadó helyiséget adtak át a templom mögött, ahol akár keresztelők után vagy táborok alkalmával össze lehet jönni. A polgármester Szent Istvánról elmondta, több mint ezer esztendővel ezelőtt István király életművével, cselekedeteivel lerakta a magyar államiság alapjait, s a kereszténység felvételével kijelölte az ország haladásának irányát. Szent István és a mellette álló tanácsadók, katonák és papok, magyarok és nem magyarok nemcsak egy új, keresztény állammal gazdagították a korabeli világot, hanem egy olyan szellemiségnek is megalkotói lettek, amely a mai napig bennünk él. A Szent István-i királyság nem csupán területet jelentett közigazgatási irányítási struktúrával, hanem lelki közösséget is: a magyarság a keresztény európai civilizációnak lett hatalmas végvára, védőbástyája.


Hatvanban az egyházi programon túl koncertekkel is ünnepelnek: 17 órakor a Unique, 19.30-kor Kocsis Tibor, 20.30-kor pedig Charlie ad koncertet a Népkertben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.