EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Eger

Hatvanban is készülnek az államalapítási ünnepségre

Különleges egyházi ünnepre készül a heves megyei Hatvan: augusztus 20-án Szent István és az államalapítás van a középpontban. A megye több pontjából érkeznek ide ilyenkor, mivel ez egyben az újhatvani Szent István-templom búcsúja is. Ugyanis a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló neobarokk építményt 1929. augusztus 20-án, államalapító királyunk, Szent István király tiszteletére szentelték fel.

1928 áprilisában 48 tervrajz közül a nyertes Írsik László építészmérnök, műegyetemi tanár pályaműve lett, s a templomépítő bizottság őt bízta meg a részletes tervek kidolgozásával és az építés felügyeletével. A nagy gonddal felépített egyhajós, egyetlen homlokzatú templom öt boltozatos részre oszlik, az egész épület egy hatalmas betongyűrű. Két évvel később kolostort is építettek mögé, melyben ferences rendi szerzetesek telepedtek le.


Az épületegyüttes nagy kárt szenvedett az 1944. szeptember 20-i bombázáskor. Hatalmas tűz pusztított a kolostorban, a templomnak pedig a teteje égett le, de megsérültek a freskók is. A templom belső részét Dénes Jenő restaurálta. Az azt követő évtizedekben az idő vasfoga is elbánt vele, mígnem 2013-ban teljes külső tatarozással mindannyiunk örömére újjávarázsolták.

– Hatvanban kiemelt program ez, mivel a város erős katolikus közösséggel rendelkezik, a település történetében mindig fontos szerepet töltött be a hit – mesélte Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere, aki maga is hívő ember, városvezetőként pedig támogatja ezeket a közösségeket is. Nemrégiben egy 60-80 főt befogadó helyiséget adtak át a templom mögött, ahol akár keresztelők után vagy táborok alkalmával össze lehet jönni. A polgármester Szent Istvánról elmondta, több mint ezer esztendővel ezelőtt István király életművével, cselekedeteivel lerakta a magyar államiság alapjait, s a kereszténység felvételével kijelölte az ország haladásának irányát. Szent István és a mellette álló tanácsadók, katonák és papok, magyarok és nem magyarok nemcsak egy új, keresztény állammal gazdagították a korabeli világot, hanem egy olyan szellemiségnek is megalkotói lettek, amely a mai napig bennünk él. A Szent István-i királyság nem csupán területet jelentett közigazgatási irányítási struktúrával, hanem lelki közösséget is: a magyarság a keresztény európai civilizációnak lett hatalmas végvára, védőbástyája.


Hatvanban az egyházi programon túl koncertekkel is ünnepelnek: 17 órakor a Unique, 19.30-kor Kocsis Tibor, 20.30-kor pedig Charlie ad koncertet a Népkertben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.