EUR: 323,34 Ft
CHF: 285,76 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Belföld

Hazajött az Orbán-orchidea

Dendrobium Viktor Orbán Fotó: Mészáros Diána

 

Szingapúrból Magyarországra, pontosabban a Füvészkertbe érkezett az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett orchidea, pontosabban azoknak egy-egy hajtása – írta hétfőn a Ripost.

A délkelet-ázsiai városállamban tett tavaly szeptemberi látogatása során a magyar kormányfőnek abban a megtiszteltetésben volt része, mint több más magas rangú politikusnak, akikről orchideát neveztek el a városállam botanikus kertjében. A hivatalos megnevezés: Dendrobium Viktor Orbán.


(MTI/EPA/Nicolas Lambert)

Így járt Horn Gyula korábbi miniszterelnök is, aki 1997-es látogatása alkalmával lett egy másik orchideafaj keresztapja. Magától értetődő volt, hogy a két különleges fajból Magyarországra is kerüljön egy-egy példány.

A Fűvészkert igazgatója, dr. Orlóci László, a neves szakember intézte a részleteket. Az anyanövényekről leválasztottak hajtásokat, s miután megerősödtek, elindultak a több mint 10 ezer kilométeres útra.

A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (nagyjából a Városligetének felel meg) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság.

 

Dendrodium Gyula Horn Fotó: Mészáros Diána

Fotó: wikimedia

A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot. Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák nem lesznek látogathatóak a nagyközönség számára, ám a Füvészkert vezetői a jövő héten egy napra lehetővé teszik, hogy aki szeretné megcsodálni a növényeket, megtehesse. A pontos dátumról később értesítik a nagyközönséget.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Startupok indítását segítik a BME-n

  Startupok indítását segítik a BME-n

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) programot indít Startup Campus BME Powered by Hiventures néven a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

 • Tizenkét év fegyházba került az ékszerbolti késes rablás

  Tizenkét év fegyházba került az ékszerbolti késes rablás

  Tizenkét év fegyházra ítélte szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a férfit, aki a tényállás szerint néhány hónapja két ékszerboltban is rablást kísérelt meg – közölte a Fővárosi Főügyészség.

 • Elgázolt egy embert a Tokaj InterCity

  Elgázolt egy embert a Tokaj InterCity

  Elgázolt egy embert a Debrecen-Miskolc felől a Keleti pályaudvarra tartó Tokaj InterCity délelőtt Aszód és Gödöllő között – közölte a Mávinform az MTI-vel.