EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Budapest IX.kerület

Helytörténeti séták a Bakáts-feszten

A kerület hagyományossá vált nyári kulturális fesztiválján, a Bakáts-feszten idén sem maradhatnak el a helytörténeti séták, melyekre előzetesen kell jelentkezni.

1. séta
Irodalmárok Ferencvárosa
Augusztus 24., péntek 16 óra
Indulás: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Erkel utca 15.) elől.


Ferencváros számos kiemelkedő író, költő, szerkesztő lakóhelye volt az 1860-as évektől egészen napjainkig. Arany János 7 évig lakott az Üllői úton, Móricz Zsigmond 25 évet töltött el ferencvárosi lakosként, de a Bakáts tér közvetlen környékén lakott Fáy András, Vajda János, Kosztolányi Dezső, Cholnoky László és Cholnoky Viktor, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán vagy Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa is. A sétán ferencvárosi irodalmi emlékhelyeinket mutatják be.

Móricz Zsigmond 25 évig élt a kerületben, az ő házát is érinti az irodalmi séta (Fotó: fortepan.hu)

2. séta
Ferencváros és a zene
Augusztus 25., szombat 17.00
Indulás: Bakáts tér és Bakáts utca sarka


A Bakáts téri templomban 1879. április 23-i felszenteléséhez köthető. Liszt Ferenc Koronázási miséjét játszották el a szerző saját hangszerelésében (Fotó: wikipedia)

Ferencváros számos nemzetközileg is kiemelkedő zeneművész alkotó- és lakóhelye volt az elmúlt mintegy két évszázad során, de nagy hatású előadásokat, koncerteket is rendeztek a kerület főterén. Az első ebben a sorban a Bakáts téri templom 1879. április 23-i felszenteléséhez köthető. Liszt Ferenc Koronázási miséjét játszották el a szerző saját hangszerelésében, a Nemzeti Színház zenekara előadásában, Engeszer Mátyás karnagy vezényletével.

A Kinizsi és a Lónyay utca sarkán élt 1826-ig Bihari János, a magyar népzene, verbunkos zene talán legnagyobb hatású művésze, aki Ludwig van Beethovenre és Liszt Ferencre is nagy hatást gyakorolt játékával.

A Ferenc körúton élt 36. Rácz Laci prímás, zeneszerző, a Magyar Nóta Ünnepének megalkotója (1929).

Ferencvárosban élt és alkotott Andor Ilona karnagy, zenepedagógus, a ferencvárosi Ranolder (ma Leövey Klára Gimnázium) ének-zene tanára. Növendékeiből szervezte a Kodály Zoltán Leánykart, amellyel külföldön is sikereket aratott.

Kopeczky Alajos orgonaművész, zenetanár, karnagy is kerületünk büszkesége. 1936 őszétől haláláig az újonnan épült Haller téri Páli Szent Vince-plébániatemplom kántor-karnagya. A séta során az ő lakóhelyeiket is megtekinthetik a résztvevők.

A sétán való részvétel feltétele a bejelentkezés a [email protected]  e-mail-címen, amelyet legkésőbb augusztus 21-ig tehetnek meg az érdeklődők. Az idegenvezetés ingyenes, de 450 forintért lehetőség van fülhallgató igénylésére is.

Kapcsolódó Cikkek