EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Belföld

HIV-gyorsteszt a Szigeten

Az évente kiszűrt átlagosan 250  hazai HIV-fertőzött több mint 70 százaléka a fiatal korosztályból kerül ki – hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek a fesztiválszezon és a nyári utazási időszak derekán. A Sziget Fesztiválon idén is lesz lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrésre, a gyorsteszt eredménye néhány perc alatt elkészül.

Bár Magyarországon minden HIV-fertőzöttnek elérhető a magas szintű, ingyenes orvosi ellátás, HIV-szűrésre még mindig kevesen járnak: minden negyedik-ötödik fertőzött már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A szakértők rámutatnak: a 100%-ban államilag támogatott, korszerű kezelésnek köszönhetően az idejében kiszűrt HIV-fertőzöttek teljes életét élhetnek és gyermeket is vállalhatnak. Az idei év első három hónapjában 58 új fertőzöttet találtak a szűrések során.


A nyári fesztiválszezon idején infektológus szakemberek ismét hangsúlyozzák a szexuális úton terjedő betegségek, kiemelten a HIV-fertőzés elleni védekezés és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. Hazánkban minden megyében működik szűrőállomás, azonban kevesen szánják rá magukat az egyébként ingyenes, anonim, az új típusú tesztekkel csupán néhány percig tartó vizsgálatra. A gyorstesztet a Sziget Fesztiválon bulizók is kérhetik: a Pozitív Élet Alapítvány szűrőállomása a fesztivál alatt végig, augusztus 8-15. között mindenki számára nyitva áll.

Szakemberek azt javasolják, hogy aki több partnerrel rendszeresen él nemi életet, évente csináltasson HIV-tesztet. Ezt indokolja a megváltozott világ is: a tömegturizmus, a tízezreket megmozgató fesztiválok, a mobiltelefonos társkeresők egyre elterjedtebb alkalmazása. Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma továbbra is viszonylag alacsony, a több kelet-európai országot, így például Oroszországot, illetve Ukrajnát is súlyosan érintő „HIV-robbanás” nálunk nem következett be – de különösen a nyári fesztiválszezonban – turisták és bulizók ezekből az országokból is sokan érkeznek hazánkba.


„A hazai HIV-fertőzöttek száma hasonló mértékben emelkedik, mint a korábbi években, 2018 első negyedévében 58 új fertőzöttet szűrtünk ki, sajnos sok köztük a fiatal – mondta el dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. Ők ugyan a legmodernebb, államilag finanszírozott terápiás kezelésben részesülnek, az viszont továbbra is komoly probléma, hogy kevesen jönnek el szűrésre. Itthon a HIV-fertőzöttek csupán 30-50%-a részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről.”

A főorvos kitért arra is, hogy hazánk az úgynevezett 90-90-90-es szabály három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90%-a kezelésben részesül, és ennek a csoportnak közel 100%-át eredményesen kezelik. HIV-szűrésre azonban kevesen szánják rá magukat.

Pedig a HIV-státus megismerése azért fontos, mert a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életét élhetnek,,, dolgozhatnak, sportolhatnak, megfelelő védelem mellett nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Ha a fertőzött személy kezelést kap, jó eséllyel megszakad a vírus átadásának láncolata, a gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hangsúlyozza, hogy ha egy kapcsolatban élő HIV-fertőzött kezelést kap, akkor 96%-kal csökken az esélye, hogy a vírust partnerének is átadja.

A hazai szűrőhelyek aktuális listája megtalálható többek között a www.hivszures.hu oldalon. Budapesten a VIII. kerület Déri Miksa utca 3. alatt tavasszal megnyílt új szűrőállomás működését is meghosszabbították az év végéig, itt heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között végzik a szűrést, az eredmény 20 perc alatt elkészül. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Ma már napi 1 tabletta is elég lehet

A HIV-vírus megváltoztatja a sejtek belső működését, tönkreteszi az immunrendszert, és mivel rejtőzködik az emberi szervezeten belül, egyelőre nem lehetséges maradéktalanul eltüntetni a szervezetből. A modern terápiás eljárások azonban kiváló eredményeket értek el a betegség kezelésében: ha egy 20 éves HIV-fertőzött korszerű antiretrovirális terápiás eljárásban részesül, közel hasonló élettartamra számíthat, mint bármelyik nem fertőzött kortársa.

„A ma használatos korszerű HIV-gyógyszereknél már csak elvétve fordul elő mellékhatás. Rendszeres szedésük a betegektől sem igényel már fokozott odafigyelést, mint évekkel ezelőtt, hiszen akár napi egy tabletta is tartalmazza a szükséges hatóanyagokat” – hangsúlyozta dr. Szlávik János.

A HIV tünetmentes lappangási szakasza akár 10 évig is eltarthat – ez idő alatt pedig a szexuális partnerek is ki vannak téve a fertőzésnek. A lappangási időszak alatt sok fertőzöttnél semmilyen tünet, semmilyen külső jel nem utal arra, hogy az illetőben már elszaporodott a vírus, miközben ők maguk is egészségesnek hiszik magukat. A halálesetek nagy része a kései diagnózis, azaz az elmulasztott szűrővizsgálat következménye.,

Egy friss amerikai tudományos kutatás arra az eredményre jutott, hogy az óvszer a melegek körében is hatékonyan akadályozza meg a fertőzés továbbadását: a rendszeres óvszerhasználat tízből legalább kilenc esetben védte meg a HIV-negatív partnert a megfertőződéstől. A védekezés fontosságára a szakemberek minden alkalommal felhívják a figyelmet, hiszen az óvszer nem csupán a HIV-vírus, de több nemi betegség, például a gonorrhea, szifilisz ellen is védelmet nyújt.

Kapcsolódó Cikkek