2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Hobo: Az elöl állók szemébe tudtam nézni

A Hobo Blues Band első korszakát idézi meg Hobo augusztus 11-én a Várkert Bazárban a Volt egyszer egy Ifipark sorozat következő koncertjén. Ezekről az évekről kérdeztük a zenészt.

– A Hobo Blues Band a Budai Ifjúsági Parkban tett szert óriási népszerűségre. A zenekar volt ilyen jó, vagy számított a hely felhajtóereje?


– Az Ifipark a fénykorát élte akkor, a hetvenes években máig ható, nagyon tehetséges csapatok léptek fel ott. A közönség – egy nagyjából kétezres mag – nem a zenekarok, hanem a zene miatt járt oda. Meghallgatták az újakat, és ha tetszett, megtapsolták. Tehát számított, hogy ott bemutatkozhattunk, jókor voltunk jó helyen.

– Ön a hatvanas évektől rajongóként is sokat járt az Ifiparkba. Sokat változott 1978-ig?


– Valójában nem jártam a parkba, csak egyes előadókat követtem oda is, mint a Kexet, Radics Bélát, az Olympiát. A kérdésére válaszolva: igen, változott a hangulat, a közönség.

Hobo 2019. március 30-án életműkoncertet ad a Papp László-arénában

– A HBB nagyon sokféle közegben működött jól: klubokban, arénákban, a Hajógyári-szigeten. Miben volt különleges az Ifipark?

– Közvetlenül a színpad előtt volt egy katlan, ennek köszönhetően fizikai közelségbe kerülhettem a közönséggel, a szemébe tudtam nézni az elöl állóknak. Nekem ez volt a legfontosabb, ezt folytattam a klubokban, és tulajdonképpen máig abból élek, amit ott megéltem, megtanultam.

– Van ebből az időszakból kiemelkedő emlékű koncert?

– Nem szoktam az emlékeim között kutakodni, inkább előre nézek. Ez a korszak nekem egybefolyik. Sikeres életszakasz volt. De egy poén eszembe jutott. Volt egy Arató András nevű disc jockey, rendszerint ő konferált fel bennünket. Az egyik koncerten halljuk az öltözőből, hogy hangolja a közönséget: „négy betűt akarok hallani: HBB”.

– Mit hall, aki augusztus 11-én elmegy a Várkert Bazárba?

– Az 1978–84 közötti időszakból játszom HBB-dalokat, meg azokat a Rolling Stones-, Hendrix- és Muddy Waters-átiratokat, amelyek akkoriban a repertoárunkon szerepeltek.

– Közben készül egy nagyobb projektre is: 2019. március 30-án életműkoncertet ad a Papp László arénában. Ott mi hangzik majd el?

– Az előbb említettem, hogy nem szeretem a nosztalgiázást. Ettől a koncerttől is húzódoztam, mert az utóbbi időben új anyagaim csak a verslemezek voltak, ezek pedig nem valók egy sportcsarnokba. De közben jött egy ötlet. A kezdettől játszottuk magyar szöveggel a Hey Joe című amerikai bluest. Télen jött az ötlet, hogyha nekem lehet amerikai nevem, a „Hobo”, akkor „Joe” miért ne lehetne magyar. Aztán megírtam Magyar József, azaz Joe élettörténetét, ebből készül egy dupla lemez, amely októberben jelenik meg. A szöveganyag megtetszett Vidnyánszky Attilának, aki ősszel a Nemzeti Színházban előadást rendez belőle. A lemez több dala lesz az újdonság a márciusi koncert programjában. Elhangzanak még HBB-dalok, versek, a mestereim tiszteletére készített Doors-, Stones-, Tom Waits-, Viszockij-, néger blues-átiratok és fellépnek néhai társaim közül páran. Fél évszázados pályám keresztmetszete lesz az előadás.

Volt egyszer egy Ifipark koncertek

augusztus 11.: Hobo

augusztus 23.: Apostol

szeptember 7.: Dinamit

Az előadások 20 órakor kezdődnek.

 

Kapcsolódó Cikkek