EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Életmód

Horváth Mária, a galléros artista

A csillogás világából kilépve, viszonylag korán vonulnak nyugdíjba az artisták, akrobaták. Testük szélsőséges igénybevételnek van kitéve, és – mint mondják – a porond a fiataloké. Portrénk a világ egyetlen olyan női artistájáról szól, aki képes kézen állva, talpán egy férfit egyensúlyozni, sőt, sétálni! 

Horváth Mária és Jerabek Sándor azaz a Duo Jeras

Horváth Mária, azaz Mery, a Duo Jeras női tagja kilencévesen kezdte az artistaiskolát, ahogy a cirkusz világában mondták, gallérosként. – Akkoriban kétféle növendéket különböztettek meg a kezdők között: a komédiást és a gallérost. Nem volt előttem cirkuszos a családban, ezért én gallérosnak számítottam, bár az apám szeretett volna az lenni. Ennek érdekében el is szökött egyszer egy csoporttal, nagyapám meg jól elverte, hát így ért véget a karrierje – kezdte történetét a világ első artistanője, aki kézenállásban, a talpán egy szintén kézen álló férfit egyensúlyozott, és még néhány lépést tettek is.

Duó Jeras

– Nemcsak az első, hanem az utolsó is, ezt a számot ugyanis tudtommal senki nem csinálta többé. De nálam fontosabb volt az az ember, aki a talpamba kapaszkodva kézen állt, mert ha ő nem volt pontos, azonnal összedőlt az építmény. Én csontra tettem a kézenállást, minden csontom egy vonalban volt. Nagy árat fizetünk azért, hogy jók legyünk, mert bár ez csodálatos szakma, négy térdműtétem volt, nincsenek porcaim és keresztszalagjaim sem már – magyarázta a nyugdíjas légtornász, aki 1965-ben szerezte a diplomáját, majd 2008-ig dolgozott a cirkuszban.

Az öt luxor, köztük Horváth Mária, Mery (középen)

 

– Többnyire privát társulatokban dolgoztunk, sokszor külföldön. Egyszer négyszáz nyugatnémet márkát kaptunk a fellépésért, ebből 23-at tarthattunk meg, a többi a magyar állam kasszájába vándorolt – mesélt az régmúltról Horváth Mária, aki huszonöt év munka után szakmai nyugdíjba vonult, ám az ezzel járó összeg nagyon alacsony, hiszen a cirkuszművészek gyakran dolgoztak napidíjas rendszerben. A visszavonulás nem volt teljes, mert férjével, Jerabek Sándorral humoros kutyaszámmal járták a világot tíz évvel ezelőttig.

Horváth Mária

– Van négy nyugdíjas kiskutyám, akik a számunkból maradtak velem. Sokat támadják az állatos produkciókat az állatvédők, de a naphosszat a lakásba zárt kutya kevesebbet szenved, mint az, amelyik ugyan dolgozik, de szeretettel törődnek vele? Egy dolgot el kell fogadni: állat és bohóc nélkül nincsen cirkusz! – magyarázta Mery, aki szakmája miatt nem vállalt gyereket sem. – Sokan vitatják a döntésemet, de én erre a pályára áldoztam a gyerekkoromat és az egész életemet. Úgy éreztem, hogy a cirkusz világa nem összeegyeztethető a gyerekneveléssel. Sajnos a férjem unokái sem érdeklődnek a cirkusz iránt, de ezt nem szabad erőltetni, így is épp elég közepes produkciót látni a kezdők között!

Tisztelet az elődöknek

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége 2018 aug. 10.-én pénteken 19.00 órakor jótékony célú előadást szervez a MACIVA vezetésével a Fővárosi Nagycirkuszban. Az idős, nagyra becsült nyugdíjas cirkuszművészek részére egy külön előadást szerveznek, melynek teljes bevételével decemberben megajándékozzák a nyugdíjas, szakszervezeti tagokat. Ezt a nemes kezdeményezést hagyományként folytatják, több mint harminc éve.
A Főváros Nagycirkusz sztárjai, az ”Atlantic Flight Nagy Cirkuszi Utazás ”című műsort mutatják be.

A Jerabek házaspár kutyás száma:

 

Kapcsolódó Cikkek