EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Életmód

Hőségriadó a munkahelyeken

A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz.

Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre – Profimedia, Alamy

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a nyári napokon várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőséghullámok veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre. A hőség hatására bekövetkező élettani változások (pl. figyelmetlenség, reakcióidő csökkenése, fáradékonyság, nedves, csúszós kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát is. A szabadban dolgozók számára különösen nagy kockázatot jelenthetnek a hőhullámok, valamint az erős UV-, különösen az UV-B-sugárzás. Az ő védelmük az időjárás káros hatásaitól azért is fontos, mert számukra a munkavégzés helyének és idejének megválasztási lehetősége korlátozott.  A Munkavédelmi Főosztály  ingyenesen hívható telefonos Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálata tájékoztatást nyújt a munkavédelemmel kapcsolatos jogosultságokról és kötelezettségekről a munkáltatók, a munkavállalók, az érdekképviseleti szervek és minden, a munkavédelem kérdései iránt érdeklődő számára. Zöld szám: 06 80 204 292, hívható hétfőtől csütörtökig: 8.30–16.00-ig, pénteken: 8.30–13.30-ig.


 

Profimedia, Glow Botanica

Biztosítani kell a dolgozók számára:

  • a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben a folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14–16 °C-os) ivóvizet a higiénés követelmények betartásával,
  • a megfelelő pihenőidőt, hűvös, árnyékos helyen, ülőalkalmatossággal,
  • a megszervezett munkavégzést, amelyben felváltva, rövid ideig tartózkodnak a tűző napon, a szabadtéri munkaterületet pedig árnyékolni kell,
  • az intenzív hőség első napjaiban a rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szüneteket,
  • a munkahelyeken az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések tökéletes működését,
  • mobiltelefont a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.

 

 

Profimedia, BSIP

Figyeljünk a jelekre!

A napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek főbb tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletvesztés, hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása, kiütések megjelenése. Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelése szükséges. Súlyos esetben a napszúrás akár halálhoz is vezethet.

Hőséggörcsök erős izzadás következtében, só- és folyadékvesztés miatt alakulhatnak ki, a vázizmokban fájdalmas összehúzódásokat okozva. Akkor is kialakulhat, ha az elvesztett folyadékot kizárólag vízzel pótolják. Leggyakrabban melegüzemi munkásoknál (pl. kohókban) fordul elő, erőteljes fizikai aktivitást követően. A bőr hideg és nedves, az izmok nyomásérzékenyek, duzzadtak.

A hőkimerülés meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság. Ha a verejtékezés megszűnik, hőgutává súlyosbodhat.

A hőguta a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fölé). Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. Az érintett eszméletlen is lehet, orvosi kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. A beteget mielőbb hűvös helyre kell vinni, a legfontosabb a testhőmérséklet csökkentése fizikai hűtéssel (ruházat eltávolítása, vízzel permetezés, borogatás). A hőguta azonnali kórházi ellátást igényel!

 

Kapcsolódó Cikkek