EUR: 346,02 Ft
CHF: 321,31 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Húszmilliárdot költ a kormány bölcsődékre

A három év alatti gyerekek számára vetítve még sohasem volt ennyi bölcsődei férőhely Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, egy I. kerületi bölcsődében tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, 2010-hez képest másfélszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma, jelenleg 48 ezer hely van az országban, de ezt a következő években 60 ezerre szeretnék emelni.
Ezt segíti a kormány nemrég hozott döntése, amely szerint 20 milliárd forint költségvetési forrásból további férőhelyek jöhetnek létre – tette hozzá az államtitkár.


Novák Katalin elmondta, az elmúlt években több mint 120 milliárd forintot fordítottak bölcsődei és óvodai férőhelyekre. Ebből csaknem ötezer új bölcsődei helyet hoztak létre, és 11 ezret újítottak fel, az óvodák esetében pedig több mint 3100 új hely és több mint 58 ezer hely fejlesztése valósult meg.

Novák Katalin kitért arra is, hogy az elmúlt években megújították a bölcsődei ellátórendszert, és új típusú bölcsődék kialakítását is lehetővé tették: a hagyományos mellett már mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek.


A kormány célja, hogy a munkavállalásnak ne legyen akadálya a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnének segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyereket nevelnek – fogalmazott Novák Katalin.

Kiemelte, a kormány a korábbiaknál anyagilag is jobban elismeri a bölcsődei dolgozókat, a felsőfokú végzettségűeket beemelték a pedagógus-életpályába, ami átlagosan 63 százalékos béremelkedést jelent. Növelték a középfokú vagy az alacsonyabb fokú végzettségűek bérét is, ez az ő esetükben átlagosan 40 százalékos többletet jelent – mondta.

Megjegyezte, csaknem 20 százalékkal nőtt a bölcsődei dolgozók száma, és egyre emelkedik a felsőfokú végzettségűek aránya is, ami a továbbképzési lehetőségeknek köszönhető.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek