EUR: 323,31 Ft
CHF: 286,20 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Debrecen

Időkapszulás üzenet a jövőnek

Megújulva köszöntötte augusztus 20-át és a Virágkarnevált a debreceni főtér dísze, a Kossuth-szobor, amelyet az ezredforduló után most ismét felújítottak – sőt időkapszula is került bele!

A Kossuth-szobrot 1914. május 3-án leplezték le. Amikor a sétálóövezet mai formája kialakult az ezredfordulón, az önkormányzat felújíttatta a szoborcsoportot. Az újabb restaurálás most azért vált szükségessé, mert az eltelt idő alatt a talapzat belső elemei elmozdultak, a mészkőből készült kövek megsüllyedtek, és a bronzszobrok is megsérültek.


Széles Diána alpolgármester helyezte el a szobor talpazatába az időkapszulát

A Győrfi Lajos szobrászművész által személyesen felügyelt felújítást követően Széles Diána alpolgármester egy különleges mozzanattal gazdagította a szobor visszahelyezését. – Már a 2001-es felújításkor is belekerült a szobor talapzatába egy időkapszula. Ebbe most belehelyeztünk egy kiadványt, amely megmutatja, hogy milyen színes, gazdag programokkal bíró város Debrecen – mondta el. A kapszulában a cívisváros nyári programjait bemutató füzet mellett egy Debreceni Korzó is helyet kapott.

Debrecen egyik jelképe Margó Ede és Pongrácz Szigfrid alkotása
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.