2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Debrecen

Időkapszulás üzenet a jövőnek

Megújulva köszöntötte augusztus 20-át és a Virágkarnevált a debreceni főtér dísze, a Kossuth-szobor, amelyet az ezredforduló után most ismét felújítottak – sőt időkapszula is került bele!

A Kossuth-szobrot 1914. május 3-án leplezték le. Amikor a sétálóövezet mai formája kialakult az ezredfordulón, az önkormányzat felújíttatta a szoborcsoportot. Az újabb restaurálás most azért vált szükségessé, mert az eltelt idő alatt a talapzat belső elemei elmozdultak, a mészkőből készült kövek megsüllyedtek, és a bronzszobrok is megsérültek.


Széles Diána alpolgármester helyezte el a szobor talpazatába az időkapszulát

A Győrfi Lajos szobrászművész által személyesen felügyelt felújítást követően Széles Diána alpolgármester egy különleges mozzanattal gazdagította a szobor visszahelyezését. – Már a 2001-es felújításkor is belekerült a szobor talapzatába egy időkapszula. Ebbe most belehelyeztünk egy kiadványt, amely megmutatja, hogy milyen színes, gazdag programokkal bíró város Debrecen – mondta el. A kapszulában a cívisváros nyári programjait bemutató füzet mellett egy Debreceni Korzó is helyet kapott.

Debrecen egyik jelképe Margó Ede és Pongrácz Szigfrid alkotása
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.