2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Eger

Ínségből ínyencség lett

A felsőtárkányi rétesnapokat 15 évvel ezelőtt, a helyi nyugdíjasklub kezdeményezésére indították útjára, hogy életben tartsák a tárkányi hagyományokat. Eredetileg a sós rétes volt az az ismert eledel, ami kifejezetten a kevésbé jómódúak számára jelentett főételként táplálékot az egyszerű és olcsó alapanyagok miatt.

Ma már tradicionális édességgé nőtte ki magát, több ízben édes töltelékkel túrós, almás rétes is készült, de a legközkedveltebb a sós túrós rétes volt. Utóbbi a helyiek elbeszélése szerint több mint száz évre visszamenőleg a felsőtárkányiak étkezésének alapját jelentette


.

Ötven nyugdíjas hölgy tüsténkedett a Rétesnap alkalmából a konyhában, hogy mindenkinek jusson a finom, kizárólag kézzel készített süteményből. Húszezer szelet készült és mind el is fogyott az egész hétvégén át tartó ünnepen. Több helyi önkéntes is besegített a munkába, akik fontosnak tartják, hogy ne vesszenek el a tárkányi értékek és hagyományok.  A rendezvénynek erős közösségformáló ereje van, távolabbi településekről is érkeztek látogatók. A réteskóstolás mellett kirakodóvásár, néptáncegyüttesek előadásai és koncertek is színesítették a hétvégét.


A híres felsőtárkányi rétes receptje

Hozzávalók a tésztához: 2 kg finomliszt, 1 kg rétesliszt, 2 tojás, 7 evőkanál étolaj, friss élesztő. A töltelékhez: a kenéshez étolaj, túró, tejföl, tojás és mazsola ízlés szerint

Elkészítés: a szobahőmérsékletű liszteket átszitáljuk, ezután belerakjuk a tojásokat, az olajat és langyos vízben eláztatott borsónyi élesztőt. Jól össze kell dolgozni, kis cipókat formázni, majd a lehető legvékonyabbra kinyújtani. A tetejét bekenjük némi olajjal, elterítjük rajta a tojásos, tejfölös túrót és ízlés szerint meghintjük mazsolával. A tésztát két oldalon felgurítjuk és mehet a sütőbe!

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.