EUR: 323,33 Ft
CHF: 286,40 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Eger

Ínségből ínyencség lett

A felsőtárkányi rétesnapokat 15 évvel ezelőtt, a helyi nyugdíjasklub kezdeményezésére indították útjára, hogy életben tartsák a tárkányi hagyományokat. Eredetileg a sós rétes volt az az ismert eledel, ami kifejezetten a kevésbé jómódúak számára jelentett főételként táplálékot az egyszerű és olcsó alapanyagok miatt.

Ma már tradicionális édességgé nőtte ki magát, több ízben édes töltelékkel túrós, almás rétes is készült, de a legközkedveltebb a sós túrós rétes volt. Utóbbi a helyiek elbeszélése szerint több mint száz évre visszamenőleg a felsőtárkányiak étkezésének alapját jelentette


.

Ötven nyugdíjas hölgy tüsténkedett a Rétesnap alkalmából a konyhában, hogy mindenkinek jusson a finom, kizárólag kézzel készített süteményből. Húszezer szelet készült és mind el is fogyott az egész hétvégén át tartó ünnepen. Több helyi önkéntes is besegített a munkába, akik fontosnak tartják, hogy ne vesszenek el a tárkányi értékek és hagyományok.  A rendezvénynek erős közösségformáló ereje van, távolabbi településekről is érkeztek látogatók. A réteskóstolás mellett kirakodóvásár, néptáncegyüttesek előadásai és koncertek is színesítették a hétvégét.


A híres felsőtárkányi rétes receptje

Hozzávalók a tésztához: 2 kg finomliszt, 1 kg rétesliszt, 2 tojás, 7 evőkanál étolaj, friss élesztő. A töltelékhez: a kenéshez étolaj, túró, tejföl, tojás és mazsola ízlés szerint

Elkészítés: a szobahőmérsékletű liszteket átszitáljuk, ezután belerakjuk a tojásokat, az olajat és langyos vízben eláztatott borsónyi élesztőt. Jól össze kell dolgozni, kis cipókat formázni, majd a lehető legvékonyabbra kinyújtani. A tetejét bekenjük némi olajjal, elterítjük rajta a tojásos, tejfölös túrót és ízlés szerint meghintjük mazsolával. A tésztát két oldalon felgurítjuk és mehet a sütőbe!

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.