2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Tatabánya

Interaktív legendavadászat

A turulmadár jelképének két legősibb legendája közül az egyik Álmos vezér születését megjósoló mítosz, amelyben Álmos anyja, Emese álmában egy turul jelenik meg, s jóslatával tudatja az asszonnyal, hogy fiúgyermeket fog szülni.

Méhéből forrás fakad, és ágyékából dicső királyok származnak majd, ám nem a saját földjükön sokasodnak majd el – idézett Anonymus művéből, a Gesta Hungarorumból a Gerecse Kapuja avató ünnepségén Kisné Cseh Julianna régész, történész, főmuzeológus, aki a madárhoz kapcsolódó másik legendára is kitért. – E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból lecsapva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi elmenekült. Ezért a magyarok elhatározták, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, amelyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, és a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, amíg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé heverő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket. Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt a szemük elől, ezért itt maradtak.”


A turul legendáját jobban megismerhetik a látogatóközpontba betérő vendégek, akiket az épületben egyedülálló, interaktív tárlat fogad. Az innovatív, egyelőre demó üzemmódú kiállítás keretében a Gerecsével és a turulmadárral kapcsolatos tudnivalókat érdekes, színes, látványos módon jelenítik meg.

A kiállítás a turul legendáját segít megérteni

Kapcsolódó Cikkek