2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Sopron

Ismét RETRO-Sopron!

Különleges szabadtéri helyszínre, a Jereván-lakótelep szolgáltatóházához invitálja a nézőket Bolodár Zoltán a RETRO-Sopron legújabb, nyári programjára. Az augusztus 17-én este fél 9-kor kezdődő helytörténeti „képmutogatáson” a Soproni Múzeum munkatársa a Jereván-lakótelep tükrében mutatja be az 1960-as, 70-es és 80-as évek mindennapjait. Az ingyenes program a Jereván-lakótelep Településrészi Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

Több évtizedes utazáson vehetnek részt az érdeklődők
Fotó: Soproni Múzeum

Tudják, mikor épült az első kockaház vagy az első lakótelep Sopronban? Hallottak róla, hogy a soproni panelházak építése nem csak az adott városrész életére volt jelentős hatással? A Jereván-lakótelep, a Kőfaragó téri lakótelep, a József Attila-lakótelep megépítése a tömegközlekedés szervezőinek is feladatot adott. Az élhető lakókörnyezet megteremtése élelmiszerboltok hálózatát, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat igényelt, és sokoldalú ellátást biztosító szolgáltatóházakat is ki kellett alakítani.


Bolodár Zoltán előadásaiban több mint másfél évszázad 150 ezer felvételéből válogat
Fotó: Soproni Múzeum

A lakótelepek építésének történetébe is betekintést nyerhetnek az előadáson
Fotó: Soproni Múzeum

Bolodár Zoltán legújabb képmutogató előadása betekintést enged a Kádár-korszak lakáshelyzetébe és a lakásproblémák megoldását célzó soproni panelépítések történetébe, felidézi a 1960-as 70-es, 80-as éveket.
A népszerű vetített képes előadás-sorozat közel 10 éve indult el a Soproni Múzeumban. A múzeum fotógyűjteményének vezetője a képmutogatás elfeledett szakmáját eleveníti fel. A fotográfia feltalálása előtt képmutogatók járták az országot, akik a gyertya fényének segítségével maguk festette képeket tártak a publikum elé. Az előadó annak a több mint másfél évszázadnak közel 150 ezer felvételéből válogat, amelyet a Soproni Múzeum fotógyűjteménye őriz.

A Retro Sopron sorozat rendkívüli népszerűségnek örvend, így érdemes időben érkezni
Fotó: Soproni Múzeum

Augusztus 17-én a Jereván-lakótelepi szolgáltatóház ad otthont a programnak, ahová a nagy érdeklődés miatt érdemes időben érkezni.
Tóth Éva, a Jereván-lakótelep részönkormányzatának elnöke kiemelte, fontos, hogy a Jereván is helyszíne legyen a méltán közkedvelt RETRO-Sopron sorozatnak, mert egyszerre felbecsülhetetlen értékű dokumentum, tudásanyag és értékes múltismeret, amit minden soproninak látnia kell.


Elhivatott múzeumi szakember
Bolodár Zoltán 1971-ben született Sopronban, végzettsége szerint faipari mérnök és rendszerfejlesztő műszaki informatikus. 12 éve került a Soproni Múzeumba, ahol a fotógyűjtemény digitalizálása miatt informatikához értő embert kerestek, és szinte azonnal beleszeretett a munkába.

 

RETRO-Sopron: Lakótelepek története
Helyszín: Jereván-lakótelep, szolgáltatóház (belső füves udvar), Sopron, Kodály Zoltán tér 12.
Augusztus 17., péntek 20.30 óra
Előadó: Bolodár Zoltán
A belépés ingyenes!

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.