EUR: 323,19 Ft
CHF: 285,71 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Sopron

Ismét RETRO-Sopron!

Különleges szabadtéri helyszínre, a Jereván-lakótelep szolgáltatóházához invitálja a nézőket Bolodár Zoltán a RETRO-Sopron legújabb, nyári programjára. Az augusztus 17-én este fél 9-kor kezdődő helytörténeti „képmutogatáson” a Soproni Múzeum munkatársa a Jereván-lakótelep tükrében mutatja be az 1960-as, 70-es és 80-as évek mindennapjait. Az ingyenes program a Jereván-lakótelep Településrészi Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

Több évtizedes utazáson vehetnek részt az érdeklődők
Fotó: Soproni Múzeum

Tudják, mikor épült az első kockaház vagy az első lakótelep Sopronban? Hallottak róla, hogy a soproni panelházak építése nem csak az adott városrész életére volt jelentős hatással? A Jereván-lakótelep, a Kőfaragó téri lakótelep, a József Attila-lakótelep megépítése a tömegközlekedés szervezőinek is feladatot adott. Az élhető lakókörnyezet megteremtése élelmiszerboltok hálózatát, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat igényelt, és sokoldalú ellátást biztosító szolgáltatóházakat is ki kellett alakítani.


Bolodár Zoltán előadásaiban több mint másfél évszázad 150 ezer felvételéből válogat
Fotó: Soproni Múzeum

A lakótelepek építésének történetébe is betekintést nyerhetnek az előadáson
Fotó: Soproni Múzeum

Bolodár Zoltán legújabb képmutogató előadása betekintést enged a Kádár-korszak lakáshelyzetébe és a lakásproblémák megoldását célzó soproni panelépítések történetébe, felidézi a 1960-as 70-es, 80-as éveket.
A népszerű vetített képes előadás-sorozat közel 10 éve indult el a Soproni Múzeumban. A múzeum fotógyűjteményének vezetője a képmutogatás elfeledett szakmáját eleveníti fel. A fotográfia feltalálása előtt képmutogatók járták az országot, akik a gyertya fényének segítségével maguk festette képeket tártak a publikum elé. Az előadó annak a több mint másfél évszázadnak közel 150 ezer felvételéből válogat, amelyet a Soproni Múzeum fotógyűjteménye őriz.

A Retro Sopron sorozat rendkívüli népszerűségnek örvend, így érdemes időben érkezni
Fotó: Soproni Múzeum

Augusztus 17-én a Jereván-lakótelepi szolgáltatóház ad otthont a programnak, ahová a nagy érdeklődés miatt érdemes időben érkezni.
Tóth Éva, a Jereván-lakótelep részönkormányzatának elnöke kiemelte, fontos, hogy a Jereván is helyszíne legyen a méltán közkedvelt RETRO-Sopron sorozatnak, mert egyszerre felbecsülhetetlen értékű dokumentum, tudásanyag és értékes múltismeret, amit minden soproninak látnia kell.


Elhivatott múzeumi szakember
Bolodár Zoltán 1971-ben született Sopronban, végzettsége szerint faipari mérnök és rendszerfejlesztő műszaki informatikus. 12 éve került a Soproni Múzeumba, ahol a fotógyűjtemény digitalizálása miatt informatikához értő embert kerestek, és szinte azonnal beleszeretett a munkába.

 

RETRO-Sopron: Lakótelepek története
Helyszín: Jereván-lakótelep, szolgáltatóház (belső füves udvar), Sopron, Kodály Zoltán tér 12.
Augusztus 17., péntek 20.30 óra
Előadó: Bolodár Zoltán
A belépés ingyenes!

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.