2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Békéscsaba

Játékos fejlesztés – kutyákkal

A Dogland Terápiás Kutya Alapítvány egyre ismertebb Békéscsabán, hiszen a gazdi-kutya párosokat egyre több rendezvényre hívják, idén nyáron pedig a táborok során ismerkedhettek meg velük kicsik és nagyok.

Mint az az alapítvány honlapján is olvasható, a 2015-ben alakult szervezet célja a fogyatékkal élők segítése, fejlesztése és életük szebbé, színesebbé és mosolygósabbá tétele, valamint ép, óvodás és iskolás gyermekek fejlesztése. Az óvodáskorú kisgyermekek esetében a részképességek fejlesztése kiemelt feladat, mert ezek olyan alapvető képességek, amelyek segítségével kialakul a beszéd, a gondolkodás, továbbá ezek képezik az olvasás, írás, számolás és az adaptív (alkalmazkodó) viselkedés alapjait.


Tulajdonképpen ezen a fejlesztésen, a játékos tanuláson alapult a nyári táborok programja is, ami akkora sikert aratott, hogy már őszre is terveznek foglalkozásokat. Pálfi Péter habilitációs kutyakiképző, az alapítvány elnöke és Péli Henriett terápiás kutyafelvezető, az alapítvány kuratóriumi tagja mesélt a táborokról. Idén már harmadik alkalommal sikerült megszervezni a különböző programokat, már nemcsak a városból, hanem Szegedről és távolabbi településekről is hoztak gyerekeket.

Öt- és 15 éves kor között érkeztek a táborba azok, akik a nyári szünet egy részét a négylábú játszótársakkal szerették volna tölteni. Azon túl, hogy a kutyákkal különböző csapatjátékban vettek részt, a gyerekek önállóan is sokat fejlődtek. Többen érkeztek úgy, hogy eleinte idegenkedtek az állatoktól, de a hét végére ez a kezdeti félelem feloldódott. A szülők is arról számoltak be, hogy látják a változást, erre külön odafigyelnek a táboroztatók is, hogy elmondják a szülőknek, egy-egy játék során hogyan fejlődhet a gyerek.

Kapcsolódó Cikkek