2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Székesfehérvár

Jazz Feszt viharos hangulatban

Július 30-a és augusztus elseje között két helyszínen szólt a muzsika késő délutántól kezdve, és csak éjfél körül telepedett a városra az éj csendje. Mits Gergő és Vörös Tamás ötödik éve szervezik a Jazz Fesztet, emlékezve a hajdani nagy sikerű Alba Regia Jazz Fesztiválra. Idén 12 csapat lépett fel, több stílust hallhattunk a népszerűbb, könnyebb jazztől a bravúros, virtuóz előadásokig. Úgy tűnik, a Feszt mellett lassan a feledés homályába merül a hajdani albás jazzfesztivál.

Váczi Esztert és Gajdos Tamást a Múzeum kertből a Bartók térre űzte az esőt. Ők nyitották az idei Jazz Fesztet Fotó: ÖKK

– Jó, hogy nem én mondom ki elsőnek ezt, köszönet érte. Bár tény, már gondoltam rá, hogy az öt éve tartó rendezvényeink lassan elérik az elődeink által rendezett fesztiválok sikerét, de természetesen tisztelettel beszélhetünk a múltról – vélte Mits Gergő.


Az idén a Múzeumkertben Váczi Eszter és Gátos Iván, a Muddy Shoes, a Vintage Dolls, a Dresch Quartet, a Horváth Cintia Quintet és a Sárik Péter Trió lépett fel.

A Bartók Béla téri nagyszínpadon Little G Weevil, a Dumbledore’s Army, Suba Attila & The Soulfood Band, a Federico Malaman Trio, a Syrius Legacy és a Malafede Trio By Federico Malaman zenélt örömmel.


Elmondhatjuk: az idei fesztivál viharosra sikeredett. Az eső sokszor riogatott, többször le is szakadt az ég. Amikor szárazon megúszta közönség a koncertet, akkor a siker volt viharos…

– Idén vízi jazzfesztivál volt. Szerencsére megoldottuk a problémát. Szerdán este a közönséget a könyvtár árkádjai alá ültettük le, a fedett színpadot megfordítottuk, így mindenki élvezhette a zenét, házibuli-hangulatban. Hétfőn, kedden telt ház volt a Múzeumkertben és a Bartók téren is. A kezdetek óta arra törekszünk, hogy a jazz ekkor és itt ne rétegnek szóló zene legyen, a funkys, popos hangulatú muzsikától a világzenén át a main streetig, a fúziós zenéig mutassunk be mindent. A Múzeumkertben a Dresch Quartet koncertjére nem fértek be többen, míg a Bartók téren rendre 1000 ember ült az ételek és a borok közé „szorítva”. A nagyszínpadon Suba Attiláék fergetegesek voltak, az olasz Federico Malaman Trio koncertjén majd szétszedték az utcát – értékelt Mits Gergő.

– A bor és zene jól megfér egymás mellett. Persze vannak műfajok, amelyek „kevésbé szeretik a bort”, de tavaly és idén is jó, hogy itt voltunk – fogalmazott Geszler Imre borász.

Figyelem! Folyt. köv. – egy év múlva!

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.