2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

Jobb lett az almatermés

A zalai gazdáknak kedvezett a nyár eleji időjárás, így ebben a régióban bőségesebb termésre számítanak, mint az ország keleti felében. Javában folyik az almaszüret, a gazdák többsége úgynevezett színelő szedéssel kezd, ami azt jelenti, hogy attól függ a kiválasztás, hogy melyik fa mennyire lombos, mennyi alma termett rajta, illetve milyen minőségben ért be a gyümölcs. Méhes Gábor termelő 25 hektáron gazdálkodik, azt mondja, hogy a korábbi évekhez képest biztatónak ígérkezik a hozam, az ültetvény fái roskadoznak a gyümölcstől. A csapadék eloszlása kedvezett a zalai almáknak, ám ez országosan nem jellemző, ugyanis sok helyütt nagy a léalma aránya. Hazánkban idén 720 ezer tonna körül várható a hozam, ami jobb, mint az elmúlt évben, ugyanakkor messze van a négy évvel ezelőtti 920 ezer tonnás rekordtól. A felvásárlási árak egyelőre nem ismertek. A termelők szerint a magyar almának a lengyel gyümölcs nagy versenyt jelent, mivel Európában ott terem a legtöbb, mintegy négy és fél millió tonna, az alacsony áraikkal pedig nehéz versenyezni. Várhatóan hamarosan sorban nyílnak majd a Szedd magad!-almakertek, érdemes rá készülni, hiszen az alma rendkívül vitamindús, és jót tesz a fogaknak is. Az almát a legjobb hámozatlanul fogyasztani, mert a héja tele van a quercetin nevű antioxidánssal, ami védi a tüdőt a méreganyagoktól. Egy brit tanulmány szerint azoknak, akik hetente legalább öt almát elfogyasztanak, jobban működik a tüdejük és jobb a légzésük. Ne feledjük, mindennap egy alma az orvost távol tartja!

Roskadoznak a fák

Népszerű a jonatán almafajta is


Gyönyörűek az idei zalai almák

Érik az alma


Idén több lesz az alma

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.