2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Zalaegerszeg

Jobb lett az almatermés

A zalai gazdáknak kedvezett a nyár eleji időjárás, így ebben a régióban bőségesebb termésre számítanak, mint az ország keleti felében. Javában folyik az almaszüret, a gazdák többsége úgynevezett színelő szedéssel kezd, ami azt jelenti, hogy attól függ a kiválasztás, hogy melyik fa mennyire lombos, mennyi alma termett rajta, illetve milyen minőségben ért be a gyümölcs. Méhes Gábor termelő 25 hektáron gazdálkodik, azt mondja, hogy a korábbi évekhez képest biztatónak ígérkezik a hozam, az ültetvény fái roskadoznak a gyümölcstől. A csapadék eloszlása kedvezett a zalai almáknak, ám ez országosan nem jellemző, ugyanis sok helyütt nagy a léalma aránya. Hazánkban idén 720 ezer tonna körül várható a hozam, ami jobb, mint az elmúlt évben, ugyanakkor messze van a négy évvel ezelőtti 920 ezer tonnás rekordtól. A felvásárlási árak egyelőre nem ismertek. A termelők szerint a magyar almának a lengyel gyümölcs nagy versenyt jelent, mivel Európában ott terem a legtöbb, mintegy négy és fél millió tonna, az alacsony áraikkal pedig nehéz versenyezni. Várhatóan hamarosan sorban nyílnak majd a Szedd magad!-almakertek, érdemes rá készülni, hiszen az alma rendkívül vitamindús, és jót tesz a fogaknak is. Az almát a legjobb hámozatlanul fogyasztani, mert a héja tele van a quercetin nevű antioxidánssal, ami védi a tüdőt a méreganyagoktól. Egy brit tanulmány szerint azoknak, akik hetente legalább öt almát elfogyasztanak, jobban működik a tüdejük és jobb a légzésük. Ne feledjük, mindennap egy alma az orvost távol tartja!

Roskadoznak a fák

Népszerű a jonatán almafajta is


Gyönyörűek az idei zalai almák

Érik az alma


Idén több lesz az alma

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.