EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb

Jön az “Izrael lángja” című dokumentum monodráma

Idén ősszel mutatják be Herzl Tivadar híres Bázeli beszédéből készült monodrámát a Fészek Művészklubban, amely kiinduló pontja volt Izrael állam megalakulásának. Az “Izrael lángja” című dokumentum monodráma előkészületein jártunk, ahol Rosenfeld Dániel Imrével beszélgettünk, a bemutatóval kapcsolatban.

–  Merész ötlet a monodráma bemutatása. Hogyan jött?
– A magyar kormány idén meghirdette a Zsidó emancipáció és Izrael állam megalakulásának 70 éves évfordulójához kapcsolódó kulturális pályázatot, ahol a MAZSISZEM, mint jogi pályázó is beadta ezen tervezetét, s amire, most már nyugodtan mondhatjuk, kaptunk kormányzati támogatást.

– Úgy tudom hogy ez nemcsak egy monodráma, hanem egy több részből álló program, milyen elemekből tevődik össze?

– Ami a konkrét színházi részt illeti, így tudnám összefoglalni: Imádság Izrael államért, Részletek Herzl Tivadar: “A zsidó állam” című röpiratából, “A valóra vált álom” dokumentumfilm összeállítás, Imádság a a világ népeiért,  “Sófár” a világ zsidóságáért. De lesz ősszel egy fáklyás megemlékezés is, a Herzl Tivadar téren.


Fontos feladat Herzl Tivadar személye és tevékenysége bemutatása. Herzl itt született Magyarországon, jól beszélt magyarul, életének vannak hazai nyomai, emlékei, amelyeket feladatunk ápolni


– Akkor lényegében két elemből tevődik össze a program!

– Igen, a zsidó állam megszületésének idei évfordulójának elsősorban két összetevőjét ragadja meg programunk. Első Herzl Tivadar személye és tevékenysége, különös tekintettel Magyarországra. Herzl itt született Magyarországon, jól beszélt magyarul, életének vannak hazai nyomai, emlékei, amelyeket feladatunk ápolni.
Másrészt az izraeli függetlenségi háború magyar vonatkozásainak bemutatása. Az akkori harcokban résztvevők ma már nagyrészt nem élnek, de neveiket meg lehet óvni a feledéstől. Kevesen tudják, hogy két magyar nyelvű lap is
megjelent anno a magyar területről érkezett izraeli katonák számára, ezeket is be fogjuk mutatni programunkban. De lesz egy filmösszeállítás is, amely egy 30 perces időkeretben, eredeti katonai film felvételekből összeállított vetítés lesz.

– Kikkel, hol és mikor lesz megvalósítva, ez az igazán egyedi program?
– Mondanom se kell, hogy ennek a szellemi atyja Kriszt László rendező, aki már több holokauszt monodrámával bizonyította ez-irányú rendezői tudását, s aki végtelen érzékenységgel nyúlt ehhez a témához is. Az ő szakmai
vezetése, irányítása garancia arra, hogy egy hiteles képet kapjanak a nézők, azon felemelő korszak nagyszerű emberi teljesítményeiről. Herzl Tivadar személyének megformálását és a liturgikus zsidó dalok előadását pedig rám bízta a rendező, ami egyben óriási kihívás számomra. Ami a helyszínt illeti, a bemutatót a Fészek Művészklubba tervezzük, és ősszel szeretnénk bemutatni. Aki pedig többet szeretne megtudni, az látogasson el a kazanistvankamaraszinhaz.hu vagy a mindenamiszinhaz.hu weboldalainkra, ahol részletes információkat tudhat meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.