EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb

Jön az “Izrael lángja” című dokumentum monodráma

Idén ősszel mutatják be Herzl Tivadar híres Bázeli beszédéből készült monodrámát a Fészek Művészklubban, amely kiinduló pontja volt Izrael állam megalakulásának. Az “Izrael lángja” című dokumentum monodráma előkészületein jártunk, ahol Rosenfeld Dániel Imrével beszélgettünk, a bemutatóval kapcsolatban.

–  Merész ötlet a monodráma bemutatása. Hogyan jött?
– A magyar kormány idén meghirdette a Zsidó emancipáció és Izrael állam megalakulásának 70 éves évfordulójához kapcsolódó kulturális pályázatot, ahol a MAZSISZEM, mint jogi pályázó is beadta ezen tervezetét, s amire, most már nyugodtan mondhatjuk, kaptunk kormányzati támogatást.

– Úgy tudom hogy ez nemcsak egy monodráma, hanem egy több részből álló program, milyen elemekből tevődik össze?

– Ami a konkrét színházi részt illeti, így tudnám összefoglalni: Imádság Izrael államért, Részletek Herzl Tivadar: “A zsidó állam” című röpiratából, “A valóra vált álom” dokumentumfilm összeállítás, Imádság a a világ népeiért,  “Sófár” a világ zsidóságáért. De lesz ősszel egy fáklyás megemlékezés is, a Herzl Tivadar téren.


Fontos feladat Herzl Tivadar személye és tevékenysége bemutatása. Herzl itt született Magyarországon, jól beszélt magyarul, életének vannak hazai nyomai, emlékei, amelyeket feladatunk ápolni


– Akkor lényegében két elemből tevődik össze a program!

– Igen, a zsidó állam megszületésének idei évfordulójának elsősorban két összetevőjét ragadja meg programunk. Első Herzl Tivadar személye és tevékenysége, különös tekintettel Magyarországra. Herzl itt született Magyarországon, jól beszélt magyarul, életének vannak hazai nyomai, emlékei, amelyeket feladatunk ápolni.
Másrészt az izraeli függetlenségi háború magyar vonatkozásainak bemutatása. Az akkori harcokban résztvevők ma már nagyrészt nem élnek, de neveiket meg lehet óvni a feledéstől. Kevesen tudják, hogy két magyar nyelvű lap is
megjelent anno a magyar területről érkezett izraeli katonák számára, ezeket is be fogjuk mutatni programunkban. De lesz egy filmösszeállítás is, amely egy 30 perces időkeretben, eredeti katonai film felvételekből összeállított vetítés lesz.

– Kikkel, hol és mikor lesz megvalósítva, ez az igazán egyedi program?
– Mondanom se kell, hogy ennek a szellemi atyja Kriszt László rendező, aki már több holokauszt monodrámával bizonyította ez-irányú rendezői tudását, s aki végtelen érzékenységgel nyúlt ehhez a témához is. Az ő szakmai
vezetése, irányítása garancia arra, hogy egy hiteles képet kapjanak a nézők, azon felemelő korszak nagyszerű emberi teljesítményeiről. Herzl Tivadar személyének megformálását és a liturgikus zsidó dalok előadását pedig rám bízta a rendező, ami egyben óriási kihívás számomra. Ami a helyszínt illeti, a bemutatót a Fészek Művészklubba tervezzük, és ősszel szeretnénk bemutatni. Aki pedig többet szeretne megtudni, az látogasson el a kazanistvankamaraszinhaz.hu vagy a mindenamiszinhaz.hu weboldalainkra, ahol részletes információkat tudhat meg.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.