2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Szeged

Jótékony metálosok

Bár az underground szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy föld alatti, az ilyen zenét játszó bandákat nem csak eldugott pincékben lehet megtalálni. Sok tévhitet és sztereotípiát oszlatott el a műfajról a szegedi Colmena zenekar két tagja.

A népszerű pop-rock banda, a Fish! énekli a Majdnem Kalifornia című számukban, hogy „ha meg senki nem érti, hát ne bánd, majd azt mondják rá, hogy ez az underground”. A valóság ettől azonban némileg eltér.


Attól, hogy egy zenekar underground, nem válik egyből meg nem értett művészek társulatává. A műfaji meghatározás mögött ennél jóval pozitívabb értékek rejlenek.

Az underground kifejezés azt a szűk réteget foglalja össze a metál- és alternatív zenében, amelyet nem lehet minden rádióban és tévécsatornán fellelni. Tény, hogy nem emészthető mindenki számára a stílus, de az underground jelző egyfajta garanciát jelent a minőségre – mondta Szilágyi Ferenc „Frank”, a zenekar hivatalos fotósa.


Ez egy különleges életérzés

A zene mellett a jótékonyságra is jut idő

A zenekarok életében az is előfordulhat, hogy undergroundként indulnak, végül mégis popbanda válik belőlük, ugyanis az nevezhető popnak, ami népszerűvé válik. Természetesen ők ezt sikerként élik meg, hiszen ha egy kiadó felkeresi őket egy ajánlattal, az pozitív visszajelzés a számukra. Ehhez a srácok azt is hozzáfűzték, hogy a művészi szabadság ilyenkor általában csak eleinte, illetve a külföldi kiadóknál marad meg, hazánkban viszont sajnos a kiadók diktálják a feltételeket.

A zenélés mellett a műfajt képviselő bandáknak komoly a társadalmi felelősségvállalása is. Szabó István Zoltán, a Colmena zenekar vezetője és basszusgitárosa és Ferenc több olyan történetet is mesélt, aminek a jótékonykodás állt a középpontjában.

Tavaly az év végén volt például egy jótékonysági metálest, ahol az egyik szegedi általános iskolába járó mozgássérült gyerekek számára ajánlották fel a koncert bevételeit, és egy olyan bulit is említettek, amiben ruhákat gyűjtöttek rászoruló gyermekeknek.

Mindemellett az az elterjedt gondolat is, miszerint a rock- és az underground zene a sátántól való, szeretnék, ha végre megszűnne, de nem ezt tartják a műfaj legnagyobb problémájának. Bár Szegeden pezseg a kulturális élet, az underground zenekarok számára kevés az olyan hely, amely fellépési lehetőséget biztosít. Azt is megjegyezték a téma kapcsán, hogy pár éve ez még teljesen más volt, mert akkoriban az egyik szegedi szórakozóhelynek köszönhetően virágzott az underground rockzenei élet városunkban.

Természetesen a bandák világában a zeneszerzés és a jótékonykodás mellett elég erősen jelen van a rock ’n’ roll életérzés is. Persze nem mindenkinél, de Ferencnek az eddigi pályafutása alatt már több olyan élménye is volt, amikor különböző dolgok repültek fel a színpadra.

Magának a Colmena zenekarnak most készül az első nagylemeze, aminek a bemutatóját október végére tervezik. Afelől viszont egyelőre még titkolóznak a srácok, hogy a bemutató hol lesz, de azt ígérik, hogy Facebook- és Instagram-oldalukon is időben tájékozódhatunk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek