EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Kecskemét

Jubileumi kiállítás a Cifrapalotában

A Bahget Iskander életművének jelentősebb állomásait szűk keresztmetszetben bemutató Iskander 75 című tárlat megtöltötte a Cifrapalota földszinti kiállítótermeit.

Az önkormányzat nevében Mák Kornél alpolgármester köszöntötte a Hetényegyházán élő, 75 éves alkotót kiállítása alkalmából. A képviselő-testület nevében Lévai Jánosné és Hörcsök Imre adott át ajándékot az ünnepeltnek. A termenként tematikusan összeállított képanyagot a kecskeméti gyökerekkel rendelkező Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész ajánlotta a közönség figyelmébe.


A képviselő-testület nevében Lévai Jánosné és Hörcsök Imre (balra) köszöntötte Bahget Iskandert

Bahget Iskander szír származású fotóművész a hatvanas évek derekán, egyetemi hallgatóként érkezett Magyarországra. Megházasodott és Kecskeméten telepedett le. Kohó- és gépészmérnöki oklevelet szerzett, de már hallgató korától elsősorban a fotográfia érdekelte, a vizuális művészeteknek szentelte az életét.

A művésznek eddig 250 önálló kiállítása volt, és száznál több elismerés, köztük magas állami kitüntetések kísérik az életútját. Legnagyobb sikereit a hazai és arab környezetben fényképezett szociofotóival, illetve íróportréival aratta. Fényképezte az 1979-es legendás lakiteleki írótalálkozót is. Az emberi lét és a társadalom fontos kérdései érdeklik elsősorban. Nagy hatású sorozatot készített például az anyaságról.

A jubileumi kiállítás keresztmetszetet nyújt a tematikailag rendkívül gazdag életmű egészéről. A szeptember 10-ig látogatható kiállításról hosszabb összeállítást láthatnak a KTV keddi Múzsa magazinjában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.