2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Hódmezővásárhely

Kánikula és pollenszezon

Augusztusban általában a kánikula napjait éljük. Ilyenkor javasolt úgy élni, mint ahogy a mediterrán vidékeken: az aktív időszakot reggelre és estére időzítsük, és napközben minél többet tartózkodjunk hűvös, légkondicionált helyiségben. Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt felállított párakapu adhat enyhülést a nagy melegben. 

A lakásban is oda kell figyelni arra, hogy a szellőztetést az éjszakai és a hajnali órákra időzítsük. Ez nemcsak a hőmérséklet miatt fontos, hanem azért is, mert a pollenszint is ilyenkor a legalacsonyabb. Fontos, hogy a redőnyt és a zsalugátert is lehúzzuk, amennyiben van ilyen az ablakon.


Párakapu hűsíti a járókelőket a BFMK előtt

Fontos a nap elleni védekezés a szabadban, amit kalappal, napszemüveggel segíthetünk. A kiszáradás ellen is folyamatos készültségben kell lenni: ajánlott rendszeres folyadékbevitellel átsegíteni a szervezetet a meleg órákon. Fokozottan ügyelni kell arra, hogy a gyermekek se maradjanak folyadék nélkül, illetve se csemeténket, se házi kedvenceinket ne felejtsük az autóban, még akkor sem, ha árnyékban álltunk meg!

Nem csupán a nagy meleg és a kánikula van rossz hatással az ember szervezetére. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 14 pollenfajta volt jelen augusztus első hetében a levegőben Csongrád megyében. A parlagfűre érzékenyeknek biztosan vannak allergén tüneteik, de az üröm, a csalánfélék, a kenderfélék és az útifű pollenje is jelen van a levegőben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.