EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb I.kerület

Kányádira is emlékeznek a könyvünnepen

A júniusban elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep, amelyet augusztus 31. és szeptember 2. között rendeznek meg a budai Várban. Kányádi Sándor Budavár díszpolgáraként megálmodta és létrehozta Elek apó kútját az Attila úton, ahol lakott, és neki köszönhető, hogy létrejött a Döbrentei utcai Mesemúzeum is.

A Budavári Könyvünnepen Kányádi Sándor, a nemzet művésze és Budavár díszpolgára tiszteletére a Jókai Anna Szalonban emlékestet rendeznek, míg a Virág Benedek Házban emlékkiállítás várja a közönséget. Szeptember 2-án, vasárnap a Kaláka ad koncertet a Szentháromság téren a Kossuth-díjas szerzőre emlékezve.


– Kányádi Sándor sok évtizedes áldozatos és állhatatos tevékenységével rengeteget tett a magyar irodalomért és kultúráért – emelte ki Nagy Gábor Tamás. Budavár polgármestere hozzátette, a könyvünnep megemlékezik Buda 1686-os visszafoglalásáról, valamint programokkal – többek között Berecz András mesemondásával – kapcsolódik a Mátyás király-emlékévhez is.

Az idei fesztivál díszvendége Székelyudvarhely, a könyvünnep minden napján udvarhelyszéki és kalotaszegi táncokat mutat be a Boróka Néptáncegyüttes, fellép a székelyföldi Evilági Együttes és erdélyi írók is bemutatkoznak. A fesztivál második napján, szeptember 1-jén adják át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Tatjána Voronkina orosz műfordító nyert el, akit többek között még Kányádi Sándor ajánlott az elismerésre. Beczner Barbara főszervezőtől megtudtuk, a Szentháromság téren rendezett fesztiválon idén 22 könyvkiadó és hat kulturális intézmény – a Budapest Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete – mutatkozik be. Aki könyvet vásárol a rendezvényen, karszalagot kap, amellyel kedvezményesen látogathatja a részt vevő intézmények programjait, kiállításait.


A könyvbemutatók, dedikálások és író-olvasó találkozók mellett kulturális, zenei és gyerekprogramok, például középkori kézműves-játszóház is várja az érdeklődőket. Fellép a Jazzical Trió, Szalonna és bandája, Für Anikó, Bognár Szilvia énekes, Fabók Mancsi bábszínháza, az Álmozug Társulat és a Figurina Bábszínház is.

A részletes programkínálat a rendezvény internetes oldalán (www.konyvunnep.hu) olvasható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.