EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Pécs

Katonák lepték el Pécsbányát

Megtartotta első kiképzését a Magyar Honvédség azoknak a pécsieknek, akik önkéntes területvédelmi tartalékosnak jelentkeztek. A nyári felkészítések ideje alatt mintegy százan – köztük egyetemisták – húzták fel az egyenruhát és meneteltek a rekkenő hőségben. 
Jogászok, bölcsészek és testnevelés szakos hallgatók is bevállalták azt a katonai felkészítést, ami tíz napon keresztül kora reggeltől késő délutánig tartott. Aki elvégezte, az a Magyar Honvédség kiképzett önkéntes területvédelmi tartalékosa lett.

Futással kezdték a reggelt az önkéntesek Pécsbánya utcáin

– Több ismerősömmel együtt jelentkeztünk az egyetemi századba, amiről az egyik tanóra keretén belül hallottunk. Mivel már kiskorom óta érdekelt a rendészet, csak akkor a szemüvegem miatt nem jelentkezhettem oda, ahova szerettem volna, így most kapva-kaptam az alkalmon – mondta Horváth Petra, aki most tanárnak tanul a PTE-n, de már őrvezető.


Az egyetemisták a kiképzés elvégzésével még illetményt is kaptak, de ha valaki az egyetemen elvégezte a honvédelmi ismeretek kurzust, akkor három kreditet is bezsebelt.

Nemcsak a fiatalok vállalták be 

Az egyetemisták mellett olyan pécsiek is jelentkeztek, akiknek szabadidejébe fért bele a katonai felkészítés.


– Kíváncsi voltam, milyen terhelést bírok el és vállalkozóként a munkarendembe bele tudtam illeszteni a mostani kétszer öt napot – mondta Gyémánt Tamás őrvezető.

Egyetemisták és felnőttek is csatlakoztak az önkéntesekhez – mindenki arra volt kíváncsi, mennyit bír

„Volt olyan, akit már nekünk kellett leállítani!”

Az önkénteseknek összesen 20 nap alatt tíz modult kell elvégezniük. Ebben egészségügyi, alapvető katonai ismeretek, de még a lövészet is szerepel.

– Számunkra is pozitív volt a felkészítés, hiszen minden résztvevő beleadott apait, anyait. Voltak olyanok, akiket már nekünk kellett kiszedni a századból, hogy üljenek le pihenni – mondta Hegedüs Norbert alezredes, a 15. Előkészítő Részleg vezetője.

Hegedüs alezredes hozzátette: Baranya megyében már több mint 270 önkéntessel kötöttek szerződést és a következő hónapban köszönthetik a 300. önkéntes területvédelmi tartalékost.

Pécs volt az első

A Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség idén áprilisban jelentette be, hogy az ország első egyetemi önkéntes honvédszázada a baranyai megyeszékhelyen alakult meg. A mostani izzasztó felkészítésre ugyanis már akkor jelentkeztek az egyetemisták, és ahogy a számok is mutatják, nyárig sem kopott a lelkesedésük, hiszen az elméleti tananyag mellett a több hétig tartó kemény kiképzésen is túl vannak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.