EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Győr

Kéményseprés: magánszemélyeknek ingyenes

A szén-monoxid-mérgezés veszélye nemcsak a fűtési szezonban áll fenn, hanem nyáron is – emlékeztetett a katasztrófavédelem. A megelőzésnek fontos része a kémények tisztán tartása, erre is felhívták a figyelmet. Sőt: a kéményseprés magánszemélyeknek ingyenes!

Szücs József, megyei ellátási csoportvezető, a BM OKF GEK Kéményseprői Szervezetétől és Ruskáné Takács Anita tü.százados hívta fel a figyelmet a kéményseprés fontosságára
Fotó: O.Jakócs Péter

– A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fennáll, emiatt fontos, hogy a lakosság átvizsgáltassa a tüzelő-, fűtőberendezéseit – kezdte Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, megyei sajtószóvivő. – Ezeknek a beüzemelését mindenképpen szakemberrel végeztessük el, és rendszeresen kérjünk karbantartást is! Lényeges, hogy a helyiségekbe jusson elég oxigén, nem szabad a szellőzőnyílásokat eltakarni. Ugyanilyen fontos a kémények rendszeres tisztítása, amit két éve a katasztrófavédelem kéményseprői végeznek. Változás, hogy a magánszemélyek által lakott családi házakba nem érkezik magától a szakember, nem dob be értesítést. A lakosoknak kell időpontot egyeztetniük a kéményseprőkkel. Egy szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő is fokozza a biztonságunkat, akár életet menthet, ezért mindenkinek javasoljuk – zárta szavait a szóvivő.


Hívjon kéményseprőt ön is!
Fotó: Jóri András – BM OKF

Attól függ, hogy milyen gyakran kell szakember segítségét kérni, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat. A társasházban élő magánszemélyekhez írásbeli értesítést követően hívás nélkül érkezik a kéményseprő, és ingyenesen elvégzi a munkát.

A figyelemfelhíváshoz csatlakozott Szücs József megyei ellátási csoportvezető a BM OKF GEK Kéményseprői Szervezetétől, aki megerősítette a szóvivő által elmondottakat.


A kéményseprő nem csak a kéményt ellenőrzi, hanem „kéménykört” vizsgál
Fotó: Helt Ákos tű.törm. Veszprém MKI

– Hangsúlyozom, hogy csak a természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanok kéményseprése ingyenes. Tehát ha például egy vállalkozás van bejegyezve az adott címre, akkor a „piacon lévő” szakemberek végzik a karbantartást, ami díjköteles. A kéményseprő nemcsak a kéményt ellenőrzi, hanem „kéménykört” vizsgál: foglalkozik a légutánpótlással, az összekötő elemmel, ezért több hibalehetőséget is feltárhat – tájékoztatott a szakember.

A kéményseprést kérvényezni lehet online, a www.kemenysepres.hu honlap „Ügyfélszolgálat” oldalán az „Időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésévél. Telefonon a 1818-as díjmentesen hívható számon, a megfelelő menüpontot választva vagy személyesen naponta 8–14 óra között (hétfőn 20 óráig) Győrben, a Benczúr utca 1/A alatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.