EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Kétszer ölhetett már Momo

Újabb kamulény tartja rettegésben az internetező kamaszokat. Momo egy japán művész szobrának képét használja, Facebookon és WhatsAppon ír különböző kihívásokról, amiket teljesíteni kell. Már két halálesetet tulajdonítanak Momónak, az egyik áldozat a hírek szerint egy magyar kislány. 

Momo alapvetően vicces, de védtelen gyermekek számára ijesztő lehet Forrás: instagram

Momo először azt mondja, hogy mindent tud róluk, majd brutális feladatokkal bízza meg a gyerekeket. Ez nem ritkán öncsonkítás, öngyilkosság vagy mások bántalmazására irányuló kihívás, aminek elvégzését fotóval vagy videóval kell bizonyítani. Ha a gyerek nem teljesítette a feladatot, Momo hangfelvételeket, gyilkosságokat ábrázoló képeket küld, és egy éjjeli látogatással is megfenyegeti őket. Egyes sajtóhírek szerint Argentínában egy 12 éves lány ennek a kihívásos játéknak a hatására akasztotta fel magát, és lehetséges, hogy magyar áldozata is van Momónak.


„Egy 15 éves kislány a tinédzserek szokásos életét élte, majd egyik napról a másikra, minden előjel nélkül öngyilkosságot követett el. A családot sokkolta a tragédia. Hát még az, hogy a tini közösségi oldalán olyan üzeneteket találtak, amelyek alapján egyértelmű: egy internetes kihívás hajszolta a halálba” – írja a Bors, és a lap szerint nem a lány volt az első, akit Momo megkörnyékezett, egyre több gyerek panaszkodik a szüleinek, hogy ismerősnek jelölte őket a Facebookon „egy torz alak”.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a veszély valós, de nem kell pánikolni.


– Korai serdülőkorban természetes az identitáskrízis. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy az efféle agresszorok behálózzanak egy kamaszt. Ahhoz kell egyéb mentális problémából fakadó depresszív, szorongó lelkiállapot is. A cél, hogy az áldozat a félelmen keresztül függőségi állapotba kerüljön, így könnyű vele elhitetni, hogy az agresszor a biztos pont, ő nyújt stabilitást. Ezt a fenyegető ígéretek betartása, a fenyegető alak következetessége is alátámasztja. De nincs komoly veszélyben az a gyerek, akinek stabil és szeretetteli a szülői háttere és nincs az életkori sajátosságokon túli fogékonysága ilyen támadásra. Mert a bizalmas légkör olyan, mint egy tűzfal, ami szűri a bejövő fenyegetéseket és megvéd a veszélyektől. Ha a szülő időben értesül a külső agresszorról, akkor annak a szisztematikusan felépített folyamatába a szülőnek van lehetősége beleavatkozni, ha látja, hogy a gyerek nincs jól, fél, olyasmiket mond vagy tesz, ami tőle szokatlan – magyarázta a szakember, aki szerint valószínűsíthető, hogy szervezett csoport áll a játék mögött.

Százszor gyilkolt a Kék bálna

Több mint száz áldozata volt világszerte a tavalyi, Kék bálna nevű kihívásos játéknak, amiben, hasonlóan a Momóhoz, öncsonkítás és öngyilkosság volt a feladat. A román hatóságok által lefülelt játék a 21 éves Filipp Bugyejkin agyszüleménye volt, aki évekkel ezelőtt indította el a torz játékot a Facebook orosz megfelelőjének számító V Kontakte-on. Bugyejkin a letartóztatást követően beismerő vallomást tett, ám azt mondta, nincs lelkiismeret-furdalása.Vallomásából az is kiderül, tíz hasonló célú csoportja volt, amelyek egyszerű lájkvadászatra szolgáltak.

 

 

Kapcsolódó Cikkek