EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szekszárd

Kiadványban tisztelegnek az I. világháború hősei előtt

A Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület egy kiadvánnyal szeretne tisztelegni az első világháborús hősök előtt. Éppen ezért egy olyan projekten dolgoznak, amelynek során összegyűjtenék a környékbeli családok hagyatékaiból a háborús fotókat, levelezéseket, dokumentumokat. Bárki, aki szívesen segítene, megteheti azzal, hogy megosztja akár már digitalizált emlékeit a szervezőkkel. Kérik, hogy augusztus 20-ig tegyék ezt meg.

A tervek szerint az idei megemlékezésre – amelyet az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére állított emlékműnél rendeznek – már elkészül a kiadvány Illusztráció: Nagy Nándor

 

– Az egyesület az első világháború lezárásnak 100. évfordulójára kezdeményezi, hogy gyűjtsük össze a még fellelhető családi fotókat, levelezéseket, emlékeket egy könyvben. Ezt kiadva tisztelegjünk szüleink, nagyszüleink, dédszüleink áldozata előtt. Célkitűzésünkben eddig is sokan segítettek nekünk, és eddig mintegy 600 személy legfontosabb adatait, fényképeit, harctéri naplóját, hadifogolynaplóját, számos levelet sikerült összegyűjteni. Szeretnénk egy olyan kiadványt létrehozni, ami az emlékezés könyve lenne. A kiadvány tervezett megjelenési időpontja november másodika, a Hősök napja lenne. Kérünk mindenkit, segítse munkánkat és állítsunk közösen emléket elődeinknek – fogalmazott dr. Szabó Géza, a készülő kiadvány egyik szerzője.


Hozzátette, hogy aki tudna segíteni ebben a gyűjtésben, az augusztus 20-ig teheti ezt meg, felvéve a kapcsolatot a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesülettel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.