EUR: 326,99 Ft
CHF: 301,24 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Kiosztotta az LMP-s Gyurcsányt és Hadházyt

Nem csitulnak az indulatok az ellenzéki oldalon: legújabban az LMP van soron a saját maga felszámolásában. Kanász-Nagy Máté a párt elnökségi titkára szólt be a pártból már kilépett Hadházy Ákos korábbi társelnöknek, de nem kímélte Gyurcsány Ferencet sem.

Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára adott interjút a Mandinernek. A politikus szerint Hadházy Ákos korábbi társelnök zsarolhatta párttársait az országgyűlési választások előtt a visszalépésekkel kapcsolatban.


Elmondása szerint Hadházynak voltak olyan eszközei, amivel ezeket a visszalépéseket el tudta érni. Kihangsúlyozta, hogy itt elsősorban politikai és érzelmi zsarolásra kell gondolni – írta az Origo.

„Már a választási kampány elején bejelentette, hogy történhet bármi, ha nem születik megegyezés, akkor ő a saját körzetében biztosan vissza fog lépni, legyen itt bármilyen kongresszusi határozat” – egészítette ki gondolatmenetét az LMP-s politikus.


.Hadházy Ákos és Kanász-Nagy Máté
MTI Fotó: Mohai Balázs

Kanász-Nagy elismeri, hogy az LMP mindig az összefogás-kérdésében lesz megosztott. Mint ismert az LMP a 2014-es választások előtt kettészakadt, miután a pártvezetés egy része (Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Jávor Benedek) a baloldali és liberális pártokkal történő összefogást szorgalmazta. Miután megalapították a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot, rögtön össze is bútoroztak Bajnai Gordon Együtt nevű formációjával (Együtt-PM), hogy aztán közös listán találják magukat Gyurcsány Ferenccel is.

A mostani választások előtt nem került sor kenyértörésre, de szemmel látható volt a zavarodottság a párton belül. Az LMP-ben ugyanis testületi döntések születtek arról, hogy semelyik párttal nem fognak össze. Ezzel szemben a kampányban több LMP-s vezető, köztük a két társelnök Szél Bernadett és Hadházy Ákos, is folyamatosan dolgozott a koordinációért.

A választások után a koordinációt erőltető politikusok ellen belső fegyelmi eljárások indultak. Egy ilyen ülésen ütötte meg a hírek szerint Sallai Róbert Benedek Hadházy Ákost. Sallait előbb kizárták a pártból, majd visszavették, de megbüntették. Hadházyt szintén megbüntették a koordináció miatt, mire ő kilépett a pártból. Hasonló büntetést kapott Szél Bernadett is, mint Hadházy, a női társelnök azonban “csak” lemondott,  a pártot nem hagyta el.

Kanász-Nagy szerint “azok, akik görcsösen ragaszkodtak az összefogáshoz, már eltűntek az LMP-ből”, utalt elsősorban Hadházyra és a pártból szintén kilépett Ábrahám Júliára.

– Ezt a kérdést már eldöntötte a választási eredmény: aki a baloldallal keresi a kapcsolatot, az megy a levesbe. Ez a konstrukció bukó. A baloldallal, a múlt erőivel összefogni értelmetlen. Lehet itt bárhogy keverni a lapokat. Ahol ott van Gyurcsány Ferenc vagy Molnár Gyula, az eleve bukás – fogalmazott Kanász-Nagy.

Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ellenzéki média szerepéről is szót ejtett az LMP országos elnökségének titkára, és önkritikát gyakorolt: “A balliberális körök, médiumok hangulatkeltésének, nyomásának túlságosan bedőltünk. Ez a jövőben többet nem fog előfordulni.” Kifogásolta, hogy ezek a médiumok, értelmiségi körök folyamatosan az összefogást mantrázták, és előre megmondták, hogy az LMP a hibás a választási vereségért.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek