EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

Megkezdődött az MSZP-kormányok titkosszolgálati vezetői, Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György büntetőügyében összegyűlt iratok felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők. A Központi Nyomozó Főügyészség hamarosan megváltoztathatja a Gyurcsány-kormány idején még 80 évre titkosított iratok minősítését.
Mint emlékezetes, a kémper 2011-ben indult, mert csak a 2010-es kormányváltás után derült ki, hogy a Gyurcsány-kormány 2009-ben 80 évre titkosította az ügy alapjául szolgáló dokumentumokat. Négy vádlottat neveztek meg: Galambos Lajost, az NBH akkori igazgatóját, utódját, Laborc Sándort és a Gyurcsány-kabinet titkosszolgálatokért felelős miniszterét, Szilvásy Györgyöt.

Tíz évig kötötte meg az igazságszolgáltatás kezét az ügy iratainak 2009-es titkosítása
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ügy lényege, hogy a Gyurcsány-kormány idején egy orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztikarának hazugságvizsgáló-készülékkel történő átvilágítására – idézte fel a Magyar Idők. Bár az eredeti jelzés bolgár, vagyis az Európai Unión belüli szakemberekről szólt, a lap úgy tudja: Galambos annak ellenére sem állította le az akciót, hogy annak ideje alatt már jelezték neki: „az orosz munkanyelvű kollégák nem balkániak”.

Az oroszok tizenhat NBH-munkatársat vetettek alá poligráfos vizsgálatnak, amihez saját technikát is telepítettek, amelyet a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül hoztak be az országba.

Az ügy bírósági vizsgálata már minden fórumot megjárt: a Debreceni Törvényszék először elítélte a vádlottakat, majd az ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték. A megismételt elsőfokú eljárásban 2017-ben mindegyiküket felmentette a bíróság, ami ellen felülvizsgálati kérelmet adott be a Központi Nyomozó Főügyészség, de a Kúria ezt is elutasította, ezért a nyomozó hatóság már akkor jelezte, hogy a hatáskörükbe tartozó minősített iratok titkosítását igyekeznek feloldani. A Magyar Idők szerint ez a folyamat kezdődött meg a napokban.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek