EUR: 322,02 Ft
CHF: 285,18 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

Megkezdődött az MSZP-kormányok titkosszolgálati vezetői, Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György büntetőügyében összegyűlt iratok felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők. A Központi Nyomozó Főügyészség hamarosan megváltoztathatja a Gyurcsány-kormány idején még 80 évre titkosított iratok minősítését.
Mint emlékezetes, a kémper 2011-ben indult, mert csak a 2010-es kormányváltás után derült ki, hogy a Gyurcsány-kormány 2009-ben 80 évre titkosította az ügy alapjául szolgáló dokumentumokat. Négy vádlottat neveztek meg: Galambos Lajost, az NBH akkori igazgatóját, utódját, Laborc Sándort és a Gyurcsány-kabinet titkosszolgálatokért felelős miniszterét, Szilvásy Györgyöt.

Tíz évig kötötte meg az igazságszolgáltatás kezét az ügy iratainak 2009-es titkosítása
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ügy lényege, hogy a Gyurcsány-kormány idején egy orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztikarának hazugságvizsgáló-készülékkel történő átvilágítására – idézte fel a Magyar Idők. Bár az eredeti jelzés bolgár, vagyis az Európai Unión belüli szakemberekről szólt, a lap úgy tudja: Galambos annak ellenére sem állította le az akciót, hogy annak ideje alatt már jelezték neki: „az orosz munkanyelvű kollégák nem balkániak”.

Az oroszok tizenhat NBH-munkatársat vetettek alá poligráfos vizsgálatnak, amihez saját technikát is telepítettek, amelyet a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül hoztak be az országba.

Az ügy bírósági vizsgálata már minden fórumot megjárt: a Debreceni Törvényszék először elítélte a vádlottakat, majd az ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték. A megismételt elsőfokú eljárásban 2017-ben mindegyiküket felmentette a bíróság, ami ellen felülvizsgálati kérelmet adott be a Központi Nyomozó Főügyészség, de a Kúria ezt is elutasította, ezért a nyomozó hatóság már akkor jelezte, hogy a hatáskörükbe tartozó minősített iratok titkosítását igyekeznek feloldani. A Magyar Idők szerint ez a folyamat kezdődött meg a napokban.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.