2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Sopron

Király Géza: A hegyekben mindig akadnak veszélyes szituációk

Király Géza megmászta a Pamír-hegység Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán található 7134 méter magas csúcsát. Ezzel a soproni hegymászó neve is bekerült a Magyarok 7000-es csúcsokon összeállításba. Az expedíció adta kihívásokról és különleges hobbijáról is faggattuk a Soproni Egyetem munkatársát.

Király Géza még nem tudja, van-e feljebb. A szervezete mindenesetre jól reagált a magasságra
Fotó: KG

– Mióta foglalkozik hegymászással?
– Mondhatni kisgyermekkorom óta. A családban a túrázás, a természetjárás természetes volt. Már akkor megismerkedtem a magasabb hegyek világával is, de középiskolás éveim alatt kerültem olyan társaságba, ahol a különböző kötéltechnikákat vagy a tényleges mászás fortélyait elsajátíthattam.
– Mi történt ezután?
– A határnyitás idején kerültem Sopronba egyetemre. Ekkor kitárultak a lehetőségek Ausztria felé. Így egyre több és magasabb helyre jutottam el.
– Mit kell tudni a legutóbbi expedícióról?
– A Lenin-csúcs a Pamírban található, 7134 méter magas. A hegység második legmagasabb pontjának tádzsik neve Ibn Szína-csúcs, de a kirgiz neve megmaradt Lenin-csúcsnak, ami a hegymászóköztudatban is gyakrabban használt. Régen, aki a volt Szovjetunióban megmászta a 7000 méter feletti csúcsokat, megkapta a hópárduc hegymászó elismerést. Igazából elég jól megközelíthető, így sokan felkeresik. Technikailag nem mondható nagyon nehéznek, de az időjárás szeszélyeinek természetesen ki van téve, így nem szabad alábecsülni. A túra szervezése Wetzer Antal soproni hegymászó nevéhez kapcsolódik, aki korábban kétszer is járt már itt. Tizenegyen indultunk útnak, köztük négy Sopronhoz köthető hegymászó, akik közül nekem sikerült egyedül felérnem a csúcsra.
– Hogyan készült fel?
– A felkészülés egyik legfontosabb része az a fajta akklimatizáció volt, amikor az ember hozzászoktatja a szervezetét a nagyobb magasságokhoz. Ezt érdemes minél fokozatosabban megtenni, hogy a csúcstámadás pillanatában a szervezet maximálisan felkészült legyen.


A magasból pazar látvány tárul a hegymászók elé
Fotó: KG

– Mennyire volt nehéz a terep?
– Az alaptábor 3600 méteren van, ahol legelők terülnek el üde, zöld környezetben, lovakkal, tehenekkel, birkákkal és jurtákkal. Sok-sok nomád életmódot folytató helyi lakossal is találkoztunk. 4000 méter fölött már nem igazán a vegetáció, hanem a hó és a jég volt a jellemző. A csúcs nem egy égbe törő piramis, de akadtak azért meredekebb szakaszok is.

Király Gézát egészen kicsi kora óta vonzza a természet
Fotó: KG

– Veszélybe is kerültek?
– A hegyekben mindig akadnak kalandok és veszélyes szituációk. Az egyes és kettes tábor közötti meredek szakaszon lévő gleccserhasadékok kissé megnehezítették a dolgunkat. A havazás mindennapos volt, és lavinákat is láttunk, esetenként elég közelről is.
– Mik az újabb tervek?
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy jól reagált a szervezetem a magasságra, de ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben még magasabb csúcsokra szeretnék törni. Ugyanakkor azért az sincs kizárva, hogy egyre komolyabb célokat is keresni fogok.


Király Géza társaival „gyönyörű” terepeket mászott meg
Fotó: KG

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.